Door de hoge huizenprijzen wordt een kluswoning steeds interessanter. Daarnaast proberen we massaal ons huis te verduurzamen om energie te besparen. Maar hoe goed zijn we eigenlijk in klussen?
Vergelijkingswebsite Slimster.nl vroeg 2000 Nederlanders wie thuis bepaalt wat er moet gebeuren, wie de klus uitvoert én hoe ze denken over de klusvaardigheden van hun partner.
De 2000 Nederlanders die Slimster heeft ondervraagd bleken opvallend positief: een overtuigende 53% is (zeer) tevreden. Maar er blijken behoorlijke verschillen te zijn op basis van geslacht, leeftijd en woonregio.
Vrouw/man
Hoewel beide geslachten in grote lijnen tevreden zijn, valt het op dat vrouwen gemiddeld net iets positiever gestemd zijn over de kluskwaliteiten van hun partner dan mannen. Maar liefst 58% van de vrouwen is (zeer) tevreden, vergeleken met een kleine 47% van de mannen.
Wat vooral opmerkelijk is, is dat bijna een kwart van de vrouwen hun partner de hoogste beoordeling geeft met ‘zeer tevreden’, terwijl slechts 12% van de mannen deze waardering aan hun partner geeft. Volgens Slimster suggereert dit dat vrouwen mogelijk andere criteria of verwachtingen hebben als het gaat om klussen, of dat ze de inspanningen van hun partner anders waarderen.
Klussen nog altijd een ‘mannending’
In de praktijk, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van Slimster, bepalen partners veelal samen (in 58% van de gevallen) of en wat er thuis geklust moet worden. Toch geven mannen (35%) aanzienlijk vaker aan dit te beslissen dan vrouwen (12%). In het gros van de gevallen voert de man bovendien ook de klus uit. 55% van de ondervraagde mannen zegt klussen in huis vrijwel altijd zelf op te knappen, wat overeenkomt met het percentage vrouwen (49%) dat aangeeft dat hun mannelijke partner dit inderdaad doorgaans doet.
Bijna een kwart van de ondervraagden zegt klussen altijd samen met hun partner te doen, terwijl het karwei in ongeveer één op de tien gevallen op het bordje van de vrouw terechtkomt.
Hoe zit het regionaal?
Met name inwoners van Drenthe zijn dik tevreden over hun partner als het op klussen aankomt. Ook in Gelderland heeft men over het algemeen weinig te klagen.
In Flevoland is meer klusleed. Slechts iets meer dan een derde is (zeer) te spreken over de doe-het-zelfkwaliteiten van hun wederhelft. Het zijn daarbij vooral de Flevolandse vrouwen die vinden dat hun partner twee linkerhanden heeft.
In Friesland is het andersom: daar verwachten mannen op klusgebied meer van hun partner dan in de praktijk het geval is. In de leeftijdscategorieën 15 tot 25 en 25 tot 45 jaar is Flevoland oververtegenwoordigd, terwijl het percentage 65-plussers er juist het laagst is. Dat kan erop duiden dat jongere generatie(s) minder goede doe-het-zelvers zijn.
Samen klussen verbindt
Wie denkt dat klussen alleen een praktische aangelegenheid is om je huis op te knappen, slaat volgens Slimster-eigenaar Marco Schuurman de plank mis. “Het is een deel van ons dagelijks leven, een kans om samen te werken en, soms, een beetje een avontuur. Het gaat bij klussen niet alleen om wat je maakt, maar ook om de momenten die je samen creëert.”
Tja, wij kennen desondanks heel wat stellen voor wie samen klussen de doodsteek voor hun relatie bleek…