7 iconische scheerbeurten uit de filmgeschiedenis 

Het ritueel van de scheerbeurt (zeep, mesje, handdoek) is prachtig gevat in deze iconische filmscènes. En ja, daar hoort Crocodile Dundee ook bij.

North By Northwest Cary Grant
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

1. Skyfall (2012)

Regisseur Sam Mendes gaf ons met Spectre en Skyfall twee Bondfilms waarin 007 te zien was met zowel fysieke als mentale littekens. In Skyfall was voor het eerst geen echte Bondgirl te zien, maar wel Naomie Harris die als Miss Moneypenny Bond aan een scheerbeurt onderwerpt, juist om littekens te helen/voorkomen.

2. Crocodile Dundee (1986)

Melig maar leuk. Crocodile Dundee (Paul Hogan) wil in deze kaskraker uit de jaren tachtig de Newyorkse Sue (Linda Koszlowski) imponeren, en vervangt tijdens het scheren zijn scheermesje rap door een gigantisch jachtmes waarmee hij zich zogenaamd scheert, zijnde de koning van de Australische bush.

De Oscar-speech van Hogan is trouwens ook de moeite waard. Leuke vent.

3. Tootsie (1982)

In een van de vermakelijkste films uit de jaren tachtig scheert Dustin Hoffman niet alleen zijn baard, maar zijn hele lichaam. Hij dient zich namelijk te presenteren als een vrouw om een rol te krijgen in een ziekenhuisserie (als serieus acteur krijgt hij geen werk).

Het verhaal gaat dat Dustin Hoffman in aanloop naar de film door New York liep in vol vrouwelijk ornaat. Als iemand hem zou herkennen, zou hij de rol niet spelen. Niemand keek om.

En de scène waarin Tootsie uiteindelijk live op camera bekend maakt dat zij eigenlijk een man is, blijft van een komische grootsheid.

4. The Untouchables (1987)

Robert DeNiro is in de rol van Al Capone een onuitputtelijke bron van oneliners: “You can get further with a kind word and a gun than you can with just a kind word.”

Met de camera’s die boven Capone zweven is het afwachten op het moment dat het scheermes van de barbier de wang van de gangster raakt met de onvermijdelijke snee tot gevolg. 

5. Sexy Beast (2000)

Ben Kingsley speelde vele grote rollen (voor Gandhi ontving hij een Oscar), maar ik vraag u: in welke film is hij indrukwekkender en angstaanjagender dan als Don Logan in Sexy Beast. Dit tierende betoog in de spiegel is een acteursprestatie op zich (voor deze rol werd hij Oscar-genomineerd).

6. Bram Stoker’s Dracula (1992)

Jonathan Harker (Keanu Reeves) heeft moeite om zich netjes en glad te scheren. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek, namelijk van graaf Dracula, hier weergaloos gespeeld door Gary Oldman. Met overigens ook complimenten voor de grime van Oldman. Vakwerk.

7. North by Northwest (1959)

Zelfs al ben je op de vlucht en zit je in de trein, dan is dat nog geen reden om je niet te verzorgen. Dat bewijst Cary Grant in North By Nortwest met zijn kleine shaving travel kit. En op de vraag waarom hij er zo lang over deed? ‘Big face, small razor.’ 

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie