Als je veel reist, heb je behoefte aan een lichtgewicht jack dat functioneel is (dus met zakken), comfortabel aanvoelt en liefst niet teveel kreukelt. Een blazer is te formeel en een overjas is te warm. Daarom is er de jas genaamd shacket, een kruising tussen een shirt en een jack(et).
Waar herkennen we een shacket aan:
1// Materiaal
Shackets zijn meestal gemaakt van dikkere materialen dan een standaard overhemd, zoals wol, fleece, flanel of katoen. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in de overgangsseizoenen zoals de herfst en de lente.
2// Ontwerp
Het design lijkt vaak op dat van een overhemd, met kenmerken zoals een kraag, knopen aan de voorkant en borstzakken. De pasvorm is doorgaans iets ruimer, zodat het over andere kledingstukken gedragen kan worden.
6 geweldige alternatieven voor een blazer.
3// Functionaliteit
Shackets bieden meer warmte dan een normaal overhemd, maar zijn lichter dan een volledige jas. Ze zijn bedoeld om als bovenste laag gedragen te worden bij mildere weersomstandigheden.
4// Stijl
De stijl van een shacket kan variëren van casual tot iets meer gekleed, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Ze kunnen gedragen worden over T-shirts, truien of zelfs overhemden, en kunnen goed gecombineerd worden met jeans, chino’s of casual broeken.
5// Laagjes
Shackets zijn perfect voor het dragen in lagen, wat betekent dat je ze kunt combineren met andere kledingstukken voor extra warmte en stijl.
Stukje geschiedenis
De term shacket is nieuw, maar het type jas dat ermee wordt bedoeld is niet nieuw. De shacket heeft zijn wortels in het Frankrijk van de negentiende eeuw, meer specifiek de workwear die blue de travail werd genoemd. Dat was een blauw shirtjack dat door arbeiders werd gedragen om hun kleding schoon te houden. Het Franse merk Vetra (Vêtements de travail) produceert nog altijd zulke jasjes.
Later, in de jaren dertig van de vorige eeuw, werden dergelijke jasjes gedragen door Amerikaanse militairen. Deze C.P.O.-jasjes (chief petty officer) vonden vervolgens via dumpstores hun weg naar de gewone garderobe. Een stukje Frankrijk, een stukje Amerika; heel kosmpolitisch jasje dus.