Kom je net voor de eerste keer uit de sportschool of ben je een lange tijd niet geweest en klik je daarom op dit artikel? Of herinner je nog de eerste keer dat het de dag na je eerste leg day niet meer lukte om je eigen sokken aan te trekken en ben je benieuwd hoe die spierpijn werd veroorzaakt?
Het antwoord is simpel: wanneer je spanning op je spieren zet, ontstaan er micro-scheurtjes in de spiervezels. Die scheurtjes moeten herstellen en net als met elke andere genezende wond, kun je dat als een zeurend gevoel ervaren. In fitness-jargon heet dit proces: Delayed Onset Muscle Soreness, oftwel: DOMS.
In tegenstelling tot het ongemak dat je in de spieren kan voelen tijdens of direct na een training (Acute Muscle Soreness), dient DOMS zich meestal een dag later aan, piekt het op 48 uur en kan ’t tot een week aanhouden.
Hoe voorkom je spierpijn?
Als je voor de eerste keer gaat trainen, een langere periode geen gewichten hebt aangeraakt óf een nieuwe oefening uitprobeert is er helaas geen ontkomen aan. Gelukkig is er ook goed nieuws: de hoeveelheid spierpijn neemt ontzettend snel af wanneer je regelmatig traint. De oplossing voor spierpijn is dus: veel trainen!
Hoewel er weleens geroepen wordt dat spierpijn het resultaat is van een succesvolle workout, weet je met bovenstaande informatie in je broekzak dat dit onzin is. Spierpijn betekent vooral dat je spieren nog niet aangepast zijn op het werk dat jij ze laat verrichten in de sportschool. Zodra dat wel het geval is, zul je hoogstens wat stijfheid ervaren – zelfs wanneer je hebt gezwoegd alsof je leven er vanaf hing.
Een goede nachtrust en voldoende eiwitten nuttigen helpen overigens wel bij een vlot herstel. Hoeveel eiwitten je precies nodig hebt als actieve krachtsporter, lees je hier.