Surrealistische taferelen in Brussel

Die komen wel vaker voor, maar nu gaat het om drie kunstexpo’s die zeer de moeite waard zijn.

Vanaf eind februari 2024 organiseren de drie grote culturele instellingen op de Kunstberg in hartje Brussel – dat is het Bozar (Paleis voor Schone Kunsten van Brussel), de KMSKB (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) en KBR (Koninklijke Bibliotheek van België) – drie zeer ‘Belgische’ tentoonstellingen.

Het surrealisme staat in de schijnwerpers met twee exposities ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de publicatie van het Surrealistisch Manifest (1924), terwijl het Ensorjaar dan in volle gang is naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het overlijden van James Ensor. Het surrealisme zette België internationaal op de kunstkaart en vond tegelijkertijd verspreiding en betekenis binnen een Europese context.

Nummer een:

Bozar viert honderd jaar surrealisme met een expositie gewijd aan de avant-gardebeweging in België. ‘Histoire de ne pas rire’ toont werken van onder meer René Magritte en Paul Delvaux, maar ook van Max Ernst, Salvador Dalí, Giorgio De Chirico en vele anderen. Ongeveer 260 schilderijen, objecten, tekeningen, collages, foto’s, en daarnaast meer dan honderd documenten, magazines, posters en pamfletten, worden uitgeleend door meer dan vijftig musea – waaronder Centre Pompidou, Tate Modern, Boijmans Van Beuningen, Pinakothek München, Kunsthaus Zürich, stichtingen, kunstgalerieën en privécollecties.

René Magritte, Het kristallen bad, 1946, privéverzameling © Photothèque R. Magritte, Adagp Images, Paris, 2019

‘Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België’ is te zien van 21.02.24 tot 16.06.24 in Bozar, Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

En dan is er deze…

De KMSKB toont een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond. Met meer dan 130 kunstwerken (schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s) – van Max Ernst tot Giorgio De Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró en Man Ray – belicht IMAGINE! de raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen het surrealisme en zijn voorloper: het symbolisme. Meer Dali vind je hier.

Na Brussel en Parijs reist de tentoonstelling door naar de Hamburger Kunsthalle en de Fundación Mapfré in Madrid, om te eindigen in het Philadelphia Museum of Art.

Salvador Dalí, Zachte constructie met gekookte bonen (voorafschaduwing van de burgeroorlog), 1936, © Philadelphia Museum of Art. The Louise and Walter Arensberg collection

‘IMAGINE! 100 years of international surrealism’ is te bezoeken van 21.02.24 tot 21.07.24 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

En deze bijzondere tentoonstelling…

Ensor en Oostende zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar niet veel mensen weten dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde. In de tentoonstelling ontdekken bezoekers hoe de stad Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mede heeft gevormd en krijgen ze de kans om een duik te nemen in de imaginaire wereld van één van de grootste Belgische kunstenaars. Met 18 schilderijen, 24 tekeningen en 33 prenten brengt de Koninklijke Bibliotheek van België een uitzonderlijk groot aantal originele werken van de meester samen in een unieke historische setting: de prachtige vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen.

James Ensor, Eccentric masks, 1892 © Vincent Everarts Photographie

‘James Ensor. Inspired by Brussels’. Deze expo loopt van 22.02.24 tot 02.06.24. Locatie: KBR, Koninklijke Bibliotheek van België.