Dit doet testosteron met je uiterlijk

Het is een van je beste vrienden want testosteron is ondermeer verantwoordelijk voor je geslachtsdrift. En je haargroei, maar ook voor het verlies ervan.

Arnold Schwarzenegger

Al voor je geboorte staat vast of je een laag of een hoog testosterongehalte zult hebben. Heb je een hoog niveau dan ben je energieker, dominanter en heb je een hoger libido. Heb je een lager testosteronpeil, dan stel je je socialer op en ben je eerder een teamplayer. De betere collega dus.

Het mannelijk geslachtshormoon wordt vooral in de testikels aangemaakt, tien procent in de bijnieren.

Huid

Testosteron is ook de oorzaak van overijverige talgklieren. Door de overproductie van talg gaat de huid glimmen. Bovendien kunnen de klieren door het talg verstoppen, wat puisten en pukkels oplevert. Het beoefenen van een krachtsport stimuleert de testosteronproductie verder.

Lou Ferrigno, de enige échte Hulk

Haar

Het hormoon is ook de oorzaak van je haargroei. Maar ook de reden dat haar dunner wordt en er geen nieuw haar meer aangemaakt wordt. Een deel van het testosteron in je lijf wordt namelijk na verloop van tijd omgezet in dihydrotestosteron. Onder bepaalde voorwaarden hecht dit DHT zich de celwand van een haarzakje. Daardoor groeit je haar veel korter, is het haar bovendien veel dunner en valt het sneller uit.

Na verloop van tijd maakt het haarzakje helemaal geen nieuwe haren meer aan.

Mooi groen is niet lelijk

Penopauze

In het bloed van een gezonde man schommelt de concentratie testosteron dagelijks tussen de elf en dertig nanomol per liter. Vanaf het veertigste levensjaar kun je merken dat de spierkracht en spiermassa iets afnemen. Dat gaat heel geleidelijk. Het kortetermijngeheugen zal langzaam maar zeker iets minder goed gaan functioneren en op latere leeftijd neemt de zin in seks wat af.

Je komt in de penopauze, de mannelijke tegenhanger van de overgang, als de testosteronspiegel in het bloed niet meer boven de twaalf nanomol per liter komt. Een tekort komt voor bij bijna één op de tien mannen in de leeftijd tussen veertig en tachtig. Allerlei klachten kunnen ontstaan waaronder dus afname van het libido, maar ook depressieve gevoelens en botontkalking.

Dit kun je er aan doen

Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit hormoon op een natuurlijke manier te boosten:

  1. Krachttraining, dit stimuleert namelijk de testosteronaanmaak. 
  2. Goed eten. Want als je te weinig voeding tot je neemt daalt de aanmaak van het hormoon. Je lichaam gaat namelijk eerst in standje ‘overleven’.
  3. Ga stress uit de weg, want dat onderdrukt testosteron. 
  4. Vermijd alcohol en rook niet, want ook deze twee onderdrukken de aanmaak van het hormoon.