Afvallen? Doe je voordeel en start met calorieën tellen

Wanneer je wil afvallen geldt één gouden regel: eet minder calorieën dan je verbrandt. Maar hoe weet je hoeveel calorieën je binnenkrijgt?

Voordelen calorieen tellen

Op gevoel eten is een idee, maar vrijwel elk onderzoek naar dit onderwerp wijst hetzelfde uit: mensen schatten de hoeveelheid calorieën in hun voeding met enorme foutmarges in. Daarbij kost het geen enkele moeite om meer te eten dan je nodig hebt, zeker als het om voedingsmiddelen met veel suiker en vetten gaat. Het gevoel van een volle maag na een flink diner kennen we immers allemaal.

Hoewel het tellen van calorieën kan sturen op een obsessieve omgang met voeding, heeft het ook veel voordelen. Het advies als je nog geen enkele ervaring hebt met het verliezen van gewicht, is het aan te raden om – voor in ieder geval de eerste fase van je afvalproces – wél je calorieën te tellen.

Voordelen calorieen tellen 2

Calorieën tellen: meten is weten (en vrijheid)

De kennis die je krijgt door het tellen is namelijk erg groot en blijft je bij, waardoor je het ook kunt inzetten in periodes waarin je niet telt. Zo leer je de caloriewaarde van voeding kennen en leer je ook beter inschatten hoe groot een portie kan of mag zijn. Zo zul je zien dat een handvol amandelen, ondanks de hoge voedingswaarde, de calorieënteller flink laat stijgen, terwijl je flink wat broccoli kunt eten om dezelfde hoeveel calorieën binnen te krijgen.

Ook zul je waarschijnlijk ervaren dat het tellen van calorieën ná de instapperiode (de eerste paar keer is het nog even zoeken) juist veel mentale vrijheid kan bieden. Je wil immers afvallen en voelt je waarschijnlijk schuldig wanneer je (gevoelsmatig) toch te veel eet. Door te tellen kun je dit schuldgevoel wegnemen, want dankzij je dagelijkse caloriebudget weet je immers exact of er wel of geen ruimte is voor een stuk taart.

Heb je ruimte over voor de dag? Gun jezelf dan ook zeker dat stuk taart, zonder schuldgevoel. Geen ruimte over in je caloriebudget? Zeg dan ‘nee’ en accepteer je keuze. Vandaag is er geen plek voor taart omdat je al een zwaardere maaltijd hebt gehad, maar morgen is er wel weer ruimte. Ga je in de avond uit eten? Zorg dan dat de teller overdag wat lager blijft, dan kun je in de avond zonder al te veel nadenken toch lekker eten.