De militaire erfenis in jouw garderobe (1)

In een achtdelige serie tonen we de lange arm van het leger. Deel 1: Trenchcoat.

peter sellers clouseau trenchcoat vissershoed bucket hat

Veel van de kleding die we dragen komt uit de wereld van de sport. Sneakers, hoodies, sweaters, polo’s, drawstring pants; allemaal werd het ooit bedacht om in te sporten, maar tegenwoordig trekken we het ook aan buiten de gymzaal.

Vóórdat de sport zich zo nadrukkelijk manifesteerde als leverancier, was er een andere vijver waar we uit viste: het leger. Elke grote oorlog bracht in de vorige eeuw wel een kledingstuk voort; van de trenchcoat uit de Eerste Wereldoorlog, tot de parka uit de Korea-oorlog en het M-1965 field jacket uit de Vietnam-oorlog.

De meest verkochte schoen onder jonge meisjes is momenteel de Dr. Martens-laars die zijn bestaan ooit begon als legerkistje. En de controversieelste rapper van deze eeuw, Kanye West, verstopt zich graag in camouflageprint, ook al zo’n kledingtrend met militaire wortels.

Welke militaire erfenis zien we terug in de straten van Nederland en op de catwalks van Parijs en Milaan? In een achtdelige serie toont ModMod de achtergrond van jouw garderobe.

Deel 1. Trenchcoat

Omdat de dikke wollen jassen van de Engelse officieren erg onpraktisch waren in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, leverde Thomas Burberry een lichtgewicht jas van waterdichte stof (zowel de draad als de gewoven stof werd met lanoline behandeld om het waterdicht te krijgen). Burberry leverde uiteindelijk een half miljoen trenchcoats aan de Engelse manschappen. 

Omdat de trenchcoat een jas voor officieren is, heeft het een dubbele rij knopen. Dat geeft de drager een vanzelfsprekende autoriteit; vandaar dat de trenchcoat na de oorlog een overjas voor heren werd. In de jaren 80 en 90 promoveerde de trenchcoat zelfs tot uniform van de voetbaltrainer. Het was niet toevallig dat Rinus Michels, die de Generaal genoemd werd, als beste de trenchcoat wist te dragen, een strateeg met vooruitziende blik.

Je herkent de klassieke trenchcoat aan de wijde revers en de epauletten op de schouders. De oorspronkelijke functie van die epauletten is niet meer echt urgent (de vijand hakt zelden nog met een sabel op jouw schouder), maar er is een ander voordeel: epauletten laten je schouders breder lijken. De riem kun je gespen, maar je hoort ‘em eigenlijk te knopen zoals Humphrey Bogart in Casablanca