Maak kennis met de uitvinder van onze mobiele telefoon

En Martin Cooper heeft nog steeds heel veel te zeggen over de toekomst.

De smartphone is al jaren niet meer uit ons leven weg te denken. Naast het standaard bellen – waarvoor ze in eerste instantie werden gemaakt – kunnen we tegenwoordig zo veel meer met deze vooruitstrevende apparaten. Maar aan wie hebben we deze handige gadget nu eigenlijk te danken?

Martin Cooper, beter bekend als Marty, is inmiddels 95 en de uitvinder van de eerste draagbare telefoon ter wereld. Hij was de schepper van de Motorola DynaTAC 8000x, waarmee het allemaal begon.

Cooper is naast uitvinder ook een ingenieur, ondernemer en futurist. Hij stond niet alleen aan het roer van de ’s werelds eerste mobiele telefoon bij Motorola – en maakte er het eerste openbare telefoongesprek mee – gedurende bijna drie decennia heeft Cooper bij Motorola bijgedragen aan de ontwikkeling van semafoons (ofwel de bieper/pieper), tweeweg-radiosystemen, de productie van kwartskristallen en meer.

Samen met zijn vrouw Arlene Harris richtte hij talloze draadloze technologiebedrijven op. Onder meer mobiele bedrijfssystemen, SOS draadloze communicatie, GreatCall en ArrayComm.

Motherboard interviewde deze legende en bracht een dag met hem door. Hij blikt terug op zijn eerste mobiele gesprek en daarnaast vertelt hij over zijn visie op de toekomst van de smartphone, augmented reality en apps. Het wordt dan ook snel duidelijk dat de 95-jarige Cooper vol ideeën zit en nog volledig bij de tijd is. De boeiende mini-docu check je hieronder.