Het belang van magnesium in je dieet

In hoeverre missen we magnesium en hoe merk je dat je een tekort hebt?

Wat zijn tekenen dat je een tekort hebt en wat voor effecten brengt dat met zich mee? En belangrijker: hoe los je het op.

Moeite met slapen

Magnesium heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel. Waneer je niet kunt slapen kan het betekenen dat je magnesium tekort komt. Dat gebrek aanvullen is vaak één van de makkelijkste manieren om slecht slapen te voorkomen.

Spierkramp of extreem last van je spieren na het trainen

Sommige mensen hebben veel vaker kramp, al bij een kleine beweging schiet de kramp in je spieren. Soms heb ik cliënten die abnormaal veel spierpijn hebben na het trainen. Ook dit kan een teken zijn van een magnesiumtekort. Magnesium helpt de spieren te contraheren en te relaxen.

Veel stress

Magnesium is een powermiddel als het gaat om relaxen. Wanneer je een tekort hebt, zal dit je cortisol (stresshormoon) level omhoog brengen. Het is dus een wisselwerking. Een tekort kan stress veroorzaken, maar als je stress hebt van werk of privé, kan magnesium weer helpen je te laten relaxen.

Depressie

Angsten en niet kunnen slapen, zijn de ingrediënten om in een depressie te raken. Magnesium is een mineraal die je gemoedstoestand positief kan beinvloeden. In je hersenen heb je serotine, een chemische stof in je hersenen die je mood beïnvloedt en deze serotinen zijn weer afhankelijk van magnesium. Dus je snapt; als je deze aanvult, het je depressie positief kan helpen!

Hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan ook een teken zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Magnesium helpt je bloedvaten te relaxen.

Moeite met concentreren

Als je je moeilijk kunt concentreren en weinig focus hebt, kan dit komen door een tekort aan magnesium. Magnesium reguleert een bepaalde hoofdconceptor in onze hersenen dat zorgt voor een goed geheugen en de mogelijkheid te kunnen leren en dingen te kunnen opslaan.

Hoe kom ik aan magnesium?

Maar goed, hoe vul je dit aan en zorg je dat je geen last (meer) hebt van bovenstaande symptomen? Je kunt magnesium uit voeding halen zoals groene groenten (spinazie), tomaten, witte bonen, bananen, pruimen, frambrozen, brood, kokos, avocado, soja, amandelen, pijnboompitten en nog heel veel meer.

Maar een echt tekort is met voeding lastig aan te vullen. Hiervoor kun je het beste kiezen voor magnesium tabletten. Deze kun je kopen bij de drogist of een winkel zoals Holland & Barrett en de Vitamin Store. Denk aan iets van drie tientjes om een half jaar vooruit te kunnen. Ook online kun je deze altijd vinden bij de gezondheids- en supplementen sites.

Mocht je dus last hebben van tekenen zoals hierboven, probeer magnesium. Het is een simpele en ook veilige manier om eens te kijken of je er door wordt geholpen.