Bij Virgin Atlantic kunnen medewerkers vanaf nu zelf kiezen wat ze aantrekken. Het grijze pak met de rode stropdas? Of toch de rode kokerrok?
De Engelse luchtvaartmaatschappij van Richard Branson kondigt een nieuw uniformbeleid aan. Virgin schrijft niet meer voor wat een mannelijk of vrouwelijk crewlid moet dragen. Die keuze is nu geheel aan de werknemers zelf.
De luchtvaartmaatschappij hoopt zich hiermee te manifesteren als “the most inclusieve airline in the skies”. “Wij geloven dat iedereen de wereld aankan, no matter who they are,” laat een woordvoerder van Virgin weten.
De genderneutrale garderobe van Virgin Atlantic is ontworpen door Dame Vivienne Westwood, die al eerder voor Virgin uniformen ontwierp. De voormalige punk-frontvrouw heeft ook gedacht aan het milieu; veel items zijn gemaakt van recycled materiaal, zoals polyester op basis van plastic flessen. De grijze pakken hebben een zogenaamd nano-vernis waardoor ze langer goed blijven.
Inspiratie voor haar ontwerpen haalde Westwood uit de Franse couture van de jaren veertig, wat vooral goed te zien is bij de rode, getailleerde deux-pièces van de dames. Of van de heren, dat is vanaf nu dus helemaal naar eigen keus.
Crewleden van Virgin Atlantic kunnen nu ook opteren om de aanspreektitel ‘Mx’ op hun badge te voeren, naast uiteraard het reeds gebruikte Mr, Ms en Mrs.
Hetzelfde geldt voor reizigers. Bij het boeken van een vlucht kunnen reizigers ‘Mx’ aanvinken als aanspreektitel. Voor paspoorten gaat dat nog niet overal op. Slechts in een handvol landen kun je een genderneutraal paspoort krijgen, waaronder Nederland.
Ook goed nieuws voor mensen met tatoeages die een baan bij Virgin Atlantic ambiëren. Vanaf nu zijn tatoeages toegestaan; voorheen was dat streng verboden.
De voorwaarde dat stewardessen make up moeten dragen, was door Virgin al in 2019 los gelaten.
Van oudsher worden er in de luchtvaart strenge eisen gesteld aan de uniforms. Virgin Atlantic is niet de eerste die daar korte metten mee maakt.
Norwegian Air maakte in 2019 al een einde aan de ‘hakken en make-up’ voorwaarde voor stewardessen. Bij Japan Airlines werd vanaf 2020 het dragen van een rok en hakken niet meer verplicht voor vrouwelijke crewleden. En Lufthansa heet, in het kader van de genderneutraliteit, hun passagiers niet meer welkom met “sehr geehrte Damen und Herren”, wat de Nederlandse Spoorwegen overigens ook alweer een poos niet meer doen (“beste reizigers…”)
Wil je de nieuwe uniformen van Virgin Atlantic beoordelen, dan zul je het luchtruim in moeten. De Engelse maatschappij vliegt vanaf Schiphol. Maar goed, dat is tegenwoordig al een beproeving op zich.