5 redenen waarom de ouderwetse zeeduffel de jas van nu is    

Deze jas was al genderneutraal voordat die term überhaupt bestond. Een duurzame jas van Nederlandse bodem voor het Nederlandse najaar.

1 Omdat het bijna winter is

Zeeduffels zijn zware wollen jassen uit Leiden. Vanaf 1952 werden ze daar gemaakt in een klein familieatelier. Het ontwerp is gebaseerd op de wollen Engelse marinejas die wij kennen als duffle coat.

De Royal Navy liet deze jassen eind negentiende eeuw produceren om matrozen te beschermen tegen weer en wind, zonder dat het ten koste ging van hun bewegingsvrijheid –  vandaar de oversized pasvorm. Deze jassen zijn waterbestendig en winddicht, perfect voor de Hollandse herfst en winter. 

2 Een vriend voor het leven

De beste eigenschap van de zeeduffel is dat hij een leven lang mee kan gaan, sterker nog, hij vormt zich naar je leven. Veel jasfabrikanten doen concessies door goedkopere synthetische stoffen te gebruiken in plaats van wol, bijvoorbeeld om de prijs te drukken. De originele zeeduffeljas is een ongevoerde jas van honderd procent wol. 

Waar koop je je duffeljas? Bij het nieuwe vintage platform Magazijn Boss & Ullrich. Die hebben een vintage zeeduffels van Nederlandse bodem in verschillende maten, kleuren en versies. Prijs: tussen € 200 en € 300.

3. Een duffelcoat voegt persoonlijkheid toe 

In de Japanse schoonheidsleer Kintsugi dragen sporen van gebruik en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. Dat is de meerwaarde van de vintage zeefduffels van Boss en Ulrich. Die zijn tussen de tien en zestig jaar oud en zijn door het dragen, verstellen en repareren alleen maar mooier geworden. Alle jassen zijn gestoomd en waar nodig met de hand gerepareerd met originele materialen.

De Engelse veldmaarschalk Bernard Montgomery (hij die met zijn Achtste Leger de Panzer-divisie van Rommel een pak slaag gaf bij El Alamein, in 1942 een keerpunt in de oorlog) werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak gefotografeerd in een duffeljas, waarna die jas wereldwijd bekend werd onder de naam monty coat. Beertje Paddington droeg overigens ook een duffeljas, een blauwe.

4 Je vriendin wil hem ook

De duffeljas was al genderneutraal voor het woord überhaupt bestond. De jas kwam in de jaren vijftig in grote aantallen beschikbaar omdat het Britse leger de oorlogsvoorraden van de hand deed. Studenten van beide seksen deden er vervolgens een beroep op. Door de oversized pasvorm heeft de zeeduffel de looks van nu. Je vriendin zal de jas graag lenen.

duffel jas

5. Je idealen blijven overeind

De zeeduffel is onverslijtbaar. Daarmee is de jas exemplarisch voor hoe we in de toekomst met onze kleding om zullen gaan. Dus lokale productie, herwinbare grondstoffen en kwalitatief hoogwaardige arbeid. De duffeljas is bij uitstek een product dat gerepareerd kan worden en lang meegaat. Dat zou niet zozeer een  streven moeten zijn, alswel de norm voor hoe jij in deze tijd je persoonlijke garderobe inricht, toch?

Mocht je meer voelen voor een klassieke mantel, dan is dit een best exemplaar.