Botta Design – Minimalisme uit Duitsland

Naast Zwitserland is Duitsland er ook zeker één om rekening mee te houden als het gaat om horloges.

Neem Junghans, niet zo gek dat Klaus Botta ook voor Junghans heeft ontworpen als je zijn huidige ontwerpen bekijkt. Botta-Design ontwerpt al sinds 1986 horloges en koos ervoor om in 2000 onder eigen naam verder te gaan. Met succes, want de modellen hebben in totaal meer dan 56 design awards ontvangen en zijn tentoongesteld in musea als het Chicago Museum of Architecture en het Museum für angewandte Kunst in Frankfurt.

Wij houden het voor nu bij de éénwijzerige modellen. De NOVA Titan is modern, terwijl de UNO Titan klassieker oogt. Horloges met één wijzer zijn niet nieuw. Het eveneens Duitse Meistersinger is hiermee een stuk bekender.

Voor de leek zit het als volgt: een horloge met één wijzer heeft alleen een uurwijzer die doorloopt tot aan de rand van de kast om de tijd zoveel mogelijk tot op de minuut af te lezen. Kijk maar op de afbeelding van de UNO en je ziet indexen die staan voor vijf minuten.

Het idee erachter is een minimalistisch en esthetisch verantwoord uurwerk. Als je filosofisch wilt doen zoals Botta graag doet, dan betekent zo’n manier van tijd aflezen dat ’tijd minder belangrijk wordt en je niet meer precies op de minuut leeft’. Het horloge dat dit bij ons teweeg brengt, krijgt een prijs. 

Bij de NOVA gaat dat minimalisme nog verder waar enkel de uren worden aangegeven. Vertrouw je niet enkel op je horloge voor de tijd, zoals zoveel tegen woordig, dan heb je met de NOVA meer een sieraad dan een horloge. Klaus Botta zei ooit toen hij de UNO in 1986 intro duceerde: “Ik ga niet voor de tijd, maar voor een tijdsspanne.”

De NOVA en UNO zijn beiden trouwens verkrijgbaar als quartz (vanaf €550) en als automaat (vanaf €1.590).