Een voetbalshirt uit de jaren 90 als nieuwe trend

Bij blokecore trek je een voetbalshirt aan (uit de jaren 90, dus lekker wijd), een vormeloze spijkerbroek en Adidas Samba’s.

LIAM GALLLAGHER
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg

Voor trends geldt tegenwoordig: ze grijpen altijd terug op een eerder trend van jaren geleden. En de nieuwe trend begint op TikTok.

Blokecore is de naam voor een trend die door Amerikaanse jongens op TikTok is geïntroduceerd. Dat het in Amerika is ontstaan is opvallend, want deze blokecore-boys grijpen terug op een modestijl die juist typisch Brits is. Onduidelijk wie de term ‘blokecore’ verzonnen heeft, maar de hashtag heeft op TikTok miljoenen views.

De bloke in de term blokecore staat voor de Engelse gozer die in de jaren negentig in een vormeloze spijkerbroek en een lekker wijd voetbalshirt naar de kroeg ging om een grote pils achterover te gieten. Het uiterlijk van die bloke werd vervolmaakt met een bucket hat op de bol en Adidas Samba’s aan de voeten.

De blokes uit de jaren negentig luisterden naar Britpoppers als Oasis en The Farm. Dat waren jongens van gewone komaf die je ook op de voetbaltribunes kon vinden (Oasis bij Manchester City; The Farm bij Liverpool).

De Adidas Samba’s keken die blokes weer af van de causals, de voetbalhooligans uit de jaren tachtig die een verrassend scherp oog hadden voor een cool Europees uiterlijk. 

De blokes uit de jaren negentig waren working class-jongens en dat is in dit geval belangrijk, want hippe millennials willen zich tegenwoordig associëren met stijlkenmerken van de Gewone Man. Dat verklaart ook de populariteit van fleecevesten, wandelschoenen, dad sneakers en André Hazes-achtige kettingen. 

De nineties-nostalgia past in dat plaatje. Millennials en Generation Z-jongeren die zich kleden als hun vader. Misschien is het ook een beetje een reactie op de genderfluïde trend waarin jongens zich gelikt en feminien kleden, want vrouwelijk is blokecore zeker niet.

Wat heb jij nodig voor de blokecore look

Gianfranco Zola of Chelsea
  • Retro voetbalshirt uit de jaren 90, liefst uit de Engelse Premier League
  • Spijkerbroek met een rechte pijp en een boot cut (dus geen smal onderkantje)
  • Adidas Samba
  • Bucket hat
  • Bier
Zoek op Spotify voor de juiste Britpop-playlist. Of leg een album van The Stone Roses, Oasis, The Farm of Orbital op de platenspeler.

Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
mark van bommel
Stijladvies voor een voetballer: Mark van Bommel
Door Arno Kantelberg