Aan de hand van experimenten, observaties en uitvoerige gesprekken met toonaangevende seksuologen prikt New York Times-journalist Daniel Bergner een aantal mythes door in het boek What Women Want (vertaald onder de titel Wat vrouwen willen).
De belangrijkste mythe is en blijft die van de vrouwelijke monogamie. Die zou evolutionair te verklaren zijn uit haar biologische belang. Even los van de hoge ‘investeringskosten’ (maandenlange zwangerschap, pijnlijke bevalling) hebben vrouwen een eindig aantal eitjes en een vrijwel eindige vruchtbaarheid. Hierdoor springen zij voorzichtiger om met hun kroonjuwelen en zouden zij dus minder geneigd zijn tot overspel. Empirisch onderzoek laat echter iets anders zien.
Volgens de Australische urologe Helen O’Connell kennen vrouwen twee soorten seksuele begeerte: gericht op voortplanting, en gericht op genot. Net zoals veel mannen, blijken ook vrouwen aantoonbaar opgewonden te raken (lees: verhoogde bloedtoevoer naar de vaginawand) van veel verschillende partners. “Seks met vreemden veroorzaakte een bloedstorm,” lezen we, terwijl de vrouwen zelf het tegenovergestelde beweerden tegen de onderzoeker. Vrouwen willen zelf nog graag blijven geloven in de mythe van de monogamie.
“Seks met vreemden veroorzaakte een bloedstorm”
Bij diverse apensoorten, waaronder rhesus- en capucijneraapjes, zijn de vrouwtjes het meest promiscue en nemen zij het vaakst initiatief. Ook vrouwelijke bonobo’s wachten niet lijdzaam af. De promiscuïteit bij vrouwtjesapen wordt door de bekende primatologe Sarah Blaffer Hrdy onder meer verklaard door de behoefte om zich met zoveel mogelijk zaad te laten pregneren. Zo verhogen zij de kans op het beste nageslacht. Het zou ook een opmerkelijke poging kunnen zijn kindermoord door de vader tegen te gaan. De mannetjesaap heeft de neiging kinderen die hij niet zelf heeft verwekt te doden, maar als hij niet meer zeker weet welke van hem zijn en welke niet, geeft hij zijn infanticide op.
Je zou zeggen dat de huidige samenleving een perfecte vrijplaats vormt voor recreatieve seks. Er zijn tenslotte eindeloze mogelijkheden om contact te leggen en er bestaat een efficiënte geboortebeperking. Maar de combinatie van een vaste relatie, kinderen en een drukke baan blijkt de seksuele lust vooral bij de vrouw om zeep te helpen. Dat helpt dan weer wel om overspel te voorkomen, waarmee de aloude wijsheid van Johan Cruijff weer eens bevestigd wordt: elk nadeel heeft zijn voordeel.
Daniel Bergner, Wat vrouwen willen - Een onderzoek naar vrouwelijke verlangens en een afrekening met de mythe van de vrouwelijke monogamie, uitgeverij Lebowski – € 17,50