Westworld seizoen 4 laat je twijfelen aan realiteit

“Het is tijd om te evolueren naar de soort die we moesten worden.” Een merkwaardig statement voor het vierde seizoen van de hitserie Westworld. Na een afwezigheid van een aantal jaar komt Westworld eindelijk terug voor zijn vierde seizoen op 26 juni.

In 2016 donderde HBO’s Emmy-winnende Westworld binnen. Toen vooral als mogelijke opvolger van Game of Thrones. Of ja, vooral om HBO weer zo’n succes te laten hebben. Die populariteit heeft de serie nooit echt gehaald en dat is best zonde. Want de futuristische meditatie over sterfelijkheid, wetenschap en onze honger naar technologie, is onweerstaanbaar.

Duivels Disneyland

De sci-fi-serie, gemaakt door Jonathan Nolan (The Prestige, The Dark Knight) en zijn vrouw Lisa Joy (Pushing Daisies, Burn Notice), bouwde voort op de gelijknamige film uit 1973, geregisseerd en geschreven door Jurassic Park-auteur Michael Crichton. Het verhaal met een bijsluiter ging over het themapark Delos, waar robotpersonages omgaan met rijke gasten in een soort duivels Disneyland.

De serie steeg tot een hoogtepunt aan het einde van seizoen 2 met een opstand en bloedbad op het parkcomplex van Delos Island, waar Charlotte/Dolores (Evan Rachel Wood) ontsnapten om de echte wereld te infiltreren. Na de finale van seizoen 3 waarin Dolores de kwaadaardige supercomputer Rehoboam, die haar kunstmatige intelligentie heeft verwijderd, lijkt te bedwingen, is het onduidelijk in welke richting dit nieuwe seizoen zal gaan.

“Misschien wordt het tijd dat je de aard van je eigen realiteit in twijfel trekt”

Veel oude castleden zullen terugkeren in dit mogelijk laatste seizoen, waaronder Thandie Newton, Evan Rachel Wood, Tessa Thompson, Ed Harris, Jeffrey Wright, Luke Hemsworth, Angela Sarafyan en Aaron Paul. West Side Story’s Academy Award-winnende Ariana DeBose, is ook gepland om te verschijnen in een terugkerende gastrol en oudgediende James Marsden zou terugkeren.

De trailer opent met een nieuw personage, Christina (Evan Rachel Wood), die haar huidige realiteit in twijfel trekt. Wat interessant is, is dat Wood sinds seizoen 1 in de serie speelt, maar haar personage Dolores stierf tijdens de gebeurtenissen van seizoen 3. Maar dat is niet alles wat de trailer onthult. We zien ook Charlotte Hale (Tessa Thompson) en The Man in Black (Ed Harris) in een outfit waar een Tron-liefhebber van zou kwijlen, veel futuristische steden, robots en een gangsterwereld uit de 20.

Transcenderen

De trailer verwijst ook naar de centrale spanning van de serie, aangezien het perspectief van evolutie door technologie het opneemt tegen een duistere kijk op de rol van technologie in onze evolutie als soort. Zoals The Man in Black uitlegt: “Misschien wordt het tijd dat je de aard van je eigen realiteit in twijfel trekt. We zijn hier niet om te transcenderen. We zijn hier om te vernietigen.”

Deze trailer biedt weinig aanwijzingen over de plot van de serie, maar HBO heeft officieel verklaard dat seizoen 4 een “donkere odyssee zou zijn over het lot van bewust leven op aarde”. Dit is geen leeg vermaak dus, waar je ondertussen drie andere dingen kunt doen, maar de moeite waard lijkt het zeker.

Westworld seizoen 4 bestaat uit 8 afleveringen en is vanaf 26 juni te zien op HBO Max

https://www.youtube.com/watch?v=2l4tuNYvPa4