De wilde dieren van Rop van Mierlo zijn gewild

Marni, Hermès, Moncler, H&M, Maison Kitsuné en Sandro weten hem inmiddels te vinden…

Rop van Mierlo (Gemert, 1980) studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, maar daar lieten ze hem eigenlijk te vrij. “Ik had meer structuur nodig, met een grotere druk en een lat die hoger werd gelegd. Ik zag wat huisgenoten deden die op de Design Academy in Eindhoven zaten en dat wilde ik ook: illustreren, grafisch ontwerpen, animeren. Ik stapte over en heb er nog vier jaar gestudeerd.”

Foto: IamSukru

Inmiddels is hij met zijn tekeningen van wilde dieren de wereld aan het veroveren. De lijst van merken die met zijn Wild Animals samenwerken, waaronder Marni, Hermès en Moncler, wordt almaar langer. “Ik vond grafisch ontwerp leuk en illustreren – schilderen en animatie ben ik er pas later bij gaan doen. Een van mijn twee afstudeerprojecten was een boek over de menselijke drang naar het vormen en controleren van de wereld. Een hoofdstuk behelsde de gedachte dat hoe realistischer een tekenaar dieren op papier tekent, hoe beter je het dier ‘vangt’. Zodoende beeldt men conceptueel dus eigenlijk nooit echt een wild dier af. Met die gedachte wilde ik iets verbeelden. Dat hoofdstuk ontwikkelde ik verder tot het boek Wild Animals.”

Foto: IamSukru

“Een techniek die ik als kind leerde – en waar ik eerst een hekel aan had – was schilderen op nat papier. Omdat de verf alle kanten op gaat, kun je hetgeen je tekent nooit echt strak controleren. Ik dacht: als ik op deze manier dieren afbeeld, eindig ik weliswaar met een soort grijze vlek, maar dan is het wel écht een wilde olifant, omdat ik er als tekenaar geen controle over heb. Ik bracht het boek in eigen beheer uit en had geen idee wat het ging doen. Maar het werd zelfs internationaal opgepikt. Op een bepaald moment werden mijn boeken bij het MoMA in New York verkocht, maar ook bij winkels van Paul Smith, bij Colette in Parijs en bij Bookmarc, de boekwinkels van Marc Jacobs in New York, echt bizar.”

En toen hing Marni opeens aan de lijn. “Ja, of we samen met hen iets wilden maken, echt te gek.” Samenwerkingen met andere grote merken als Hermès, H&M, Moncler, Maison Kitsuné, Pop Trading Company en Sandro volgden. Naargelang de tijd creëerde Rop steeds meer items waarop zijn dieren te zien waren: prints, truien, T-shirts, tapijten, tassen: de reacties waren wederom lovend. “Natuurlijk gaat mijn kunst eigenlijk veel meer over mensen dan over dieren. Het gaat over hoe wij bezig zijn met de wereld en het controleren ervan.”

Behalve voor boeken, lenen de illustraties zich goed andere platforms. “Bij het maken van nieuwe producten wil ik vooral zorgen dat het drijft op wat ik wil maken op dat moment en de ideeën die eruit moeten. In plaats van dat ik genoodzaakt ben tien schilderingen te maken omdat dat van me verwacht wordt. Het is een omgekeerde manier van werken die denk ik gezonder en vooral ook leuker is. Het geeft de items een soort uniciteit. Al onze knitwear is bijvoorbeeld made to order omdat er zó veel werk in zit. Deze worden allemaal met de hand gebreid, dus niet één item is precies hetzelfde. Ik vind dat wel mooi.”

Meer informatie vind je hier

Foto: IamSukru