Aan de zwier: en het is nog goed voor je ook!

Bijna een uur lang door het water gewiegd worden: weinig is er ontspannender. Watsu is de naam van deze ultieme relaxmethode.

Het Amsterdamse Conservatorium hotel bestaat dit jaar tien jaar. En dus ook de bijbehorende Spa, het Akasha Holistic Wellbeing, de luxe oase van rust die in de kelder is gevestigd.

Blik in het Conservatorium Hotel

Je vindt er een mooi zwembad, jacuzzi, hammam, sauna of een compleet uitgeruste gym. De meeste bijzondere behandeling die je er kunt ondergaan is de Watsu – een vorm van watertherapie.

Watsu, het woord is een samentrekking van water en shiatsu, is een behandeling met een ultiem ontspannende werking die in water net onder lichaamstemperatuur wordt uitgevoerd.

De methode werd ontwikkeld door de Amerikaan Harold Dull, als relaxmethode voor mensen met mobiliteits- en andere fysieke problemen. Dull combineerde elementen uit hydrotherapie en shiatsu waarbij al snel de extreem ontspannende werking van de methode opviel.

Met als gevolg dat Watsu al snel een volwaardige spa-vertaling kreeg. De behandeling houdt in dat je middels drijflichamen blijft drijven. Je hoeft er zelf geen enkele moeite voor te doen en dat geeft meteen al een heel ontspannend effect.

De ogen zijn gesloten, de oren onder water: zo worden de zintuigen aan zo min mogelijk prikkels blootgesteld. Je lichaam wordt vervolgens afwisselend snel en langzaam door het water gewaad. Soms wordt de positie veranderd. Door telkens de bewegingen aan te passen wordt het lichaam gestretcht en wordt gewerkt aan de flexibiliteit van de ruggengraat, nek, schouders en heupen.

Welke Watsu mag het zijn?

Er zijn twee versies.

De hierboven beschreven ‘Watsu – Shiatsu in het water’, die vijftig minuten duurt en per persoon €130 kost. En de ‘Watsu – Poëzie in het water’, die net zo lang duurt en evenveel kost, maar die wat meer yoga-elementen bevat.

Om rekening mee te houden: een Watsu-behandeling is door het lichamelijke contact behoorlijk intiem. Heb je daar moeite mee, dan is het wellicht verstandiger om te kiezen voor één van de vele andere behandelingen die worden aangeboden.