Een wel héél speciale whisky

Het Schotse whisky-merk Aberfeldy viert het 125-jarig bestaan met een zeer exclusieve single malt (en een ‘gouden’ versie).

aberfeldy whisky

Aberfeldy is een whisky-huis met oprichtingsjaar 1898. De distilleerderij van Aberfeldy huist in het hart van Schotland, in de Hooglanden waar de hoogste berg, de diepste loch en de langste vallei elkaar vinden.

Hier in Aberfeldy legde oprichter John Alexander Dewar samen met zijn broer Tommy de basis voor de Schotse whiskywereld zoals we die nu kennen. De rivier Pitilie Burn, die recht voor de distilleerderij stroomt, was de gedroomde natuurlijke waterbron voor de superieure single malt whisky van Aberfeldy.

De Pitilie Burn (wat ‘kleine rivier’ betekent in het Gaelisch) is namelijk een rivier die niet alleen bekend staat om zijn waterkwaliteit, maar ook om de rijke afzettingen van alluviaal goud. Daar komt de bijnaam van Aberfeldy vandaan: The Golden Dram.

Op dit moment is Stephanie Macleod als Malt Master bij Aberfeldy verantwoordelijk voor de kwaliteit van de whisky. Macleod werd dit jaar voor het vijfde achtereenvolgende jaar (!) gekozen tot Master Blender of the Year. Zij zegt: “De muren van de distilleerderij zijn doordrenkt van geschiedenis en erfgoed, je ziet dat de traditie van whisky maken generaties teruggaat.”

Ter gelegenheid van het jubileum introduceert Aberfeldy een whisky die je herkent als typisch Aberfeldy, dus met een heerlijk honingachtige smaak. De zachte, rijke smaak van Aberfeldy is speciaal voor deze single malt verrijkt door een rijping in first-fill Oloroso Sherry-vaten.

Dat resulteert in tonen van wilde aardbeien, rijpe perziken, romige karamel en een pikant kaneeltje – een echo van vanille en koffie sluit het smaakpalet af. Deze exclusieve botteling in speciale verpakking is een waar collector’s item, vandaar ook de prijs: €499,99.

Omdat de speciale jubileumwhisky zo exclusief is (en niet heel makkelijk te verkrijgen), heeft Aberfeldy tevens een alternatief bedacht niet makkelijk. Dat alternatief is de Aberfeldy 12YR, een twaalf jaar gerijpte single malt die stiekem de favoriet van ModMod uit het basisassortiment van Aberfeldy.

De Aberfeldy 12YR is een premium single malt Scotch whisky gemaakt van het zuiverste water en de fijnste gemoute gerst. ModMod valt voor de zoete, honingachtige smaak die wordt aangezet met tonen van vanille, toffee en een vleugje rook. Deze whisky is perfect om puur te drinken of in een Aberfeldy gold fashioned (zie recept hieronder).

Enkel tijdens de feestdagen biedt Aberfeldy deze speciale editie, genaamd Goldbar, aan als hét perfecte geschenk voor de feestdagen. Deze Goldbar is te koop voor een heel nette prijs: €43,99.

Zo maak je de Gold Fashioned

Ingrediënten:

  • 50ml ABERFELDY 12 JAAR OUD
  • Twee scheutjes Angostura-bitters
  • Twee scheutjes sinaasappelbitters
  • Stukje sinaasappelschil

Bereiding:

  • Voeg de honing, bitters en ABERFELDY 12 JAAR OUD toe aan een mengglas.
  • Voeg ijs toe en roer om te verdunnen.
  • Giet in een whiskyglas.
  • Snijd een stukje sinaasappelschil en druk de oliën uit boven het drankje uit, verwijder vervolgens de schil.

* * *

Aberfeldy 25-Year 125th Anniversary, Limited Edition Single Malt Scotch Whisky €499,99

Aberfeldy 12-Year Single Malt Scotch Whisky Goldbar €43,99