Oude gewoontes, niet-helpende overtuigingen, levensstijl: er zijn tientallen complexe redenen te bedenken waarom het niet lukt om af te vallen. De onderstaande vijf ‘fouten’ kun je gelukkig vrij makkelijk voorkomen.
1. Teveel focussen op de details
Het is verleidelijk om te focussen op allerlei details en wilde theorieën. Eet elke ochtend een avocado met een scheutje azijn en twee cafeïne-pillen en wonderen zullen gebeuren! Onzin. En dat zoetje in je koffie halveren om zo nóg minder calorieën binnen te krijgen, gaat het verschil ook niet maken.
Onderaan de streep geldt immers maar één waarheid: door een negatieve energiebalans, val je af. Hoe je die negatieve energiebalans bereikt, lees je hier.
2. Zwart wit-denken
Geen enkel organisch proces in het leven is zwart of wit. De waarheid ligt altijd ergens in het midden. Zo geldt ook voor het afvalproces. Hoewel het tegenovergesteld vaak wordt beweerd en door belangenorganisaties met schreeuwende angsttermen wordt aangedikt, is de waarheid minder complex.
Koolhydraten, vetten en suikers zijn namelijk niet slecht voor je. Een overdaad is wel slecht voor je en dat geldt voor alles. Zelfs teveel water is slecht voor je. Een goed dieet bevat juist alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, inclusief koolhydraten, vetten en suiker. Gevarieerd en minder eten dan je verbrandt, is de sleutel naar succes.
3. Drastische veranderingen maken
Je calorie-inname van de een op de andere dag halveren omdat je binnen een maand tien kilo wil afvallen? Slecht idee. Geen enkele bron van koolhydraten tot je nemen? Ook een slecht idee. Vasten? Niet per se nodig.
Om af te vallen hoef je geen drastische stappen te maken. Het enige wat je wél moet doen is consistent minder eten dan je… ja, ja nu weet je het wel.
LEES OOK --> Waarom cardiotraining nauwelijks helpt tijdens het afvallen
4. Documentaires je waarheid laten bepalen
Er zijn talloze documentaires beschikbaar die stuk voor stuk een waarheid claimen over voeding en de voedingsindustrie. Hoewel lang niet al die documentaires onwaarheden bevatten, is het gros geproduceerd om je één specifieke boodschap over te brengen. De producenten zoeken vervolgens naar bronnen die aansluiten bij het narratief dat ze voor ogen hebben.
Moet je dan helemaal geen documentaires meer kijken? Nee, dat zeker niet. Blijf daarentegen wel altijd logisch nadenken en check de gepresenteerde ‘waarheden’ als je twijfel ervaart door in onderzoeken te duiken of een onafhankelijke expert te raadplegen.
5. Teveel vertrouwen op supplementen
Het is zo verleidelijk om te denken dat een supplement het verschil gaat maken. Ons brein is immers altijd op zoek naar de makkelijkste oplossing.
Helaas is niks minder waar. Zoals de term ‘supplement’ al doet vermoeden, is een pil of poeder niks anders dan een aanvulling op een gevarieerd dieet dat aansluit op je caloriebehoefte. Of je een supplement ook daadwerkelijk nodig hebt, hangt sterk af van je situatie.
In de meeste gevallen is supplementaire niet nodig. Wil je afvallen? Dan zul je simpelweg aan de bak moeten. Toch twijfels over je dieet? Schakel dan een expert in die de details met je kan bespreken.