Waarom cardiotraining nauwelijks helpt tijdens het afvallen

Hoewel cardiotraining veel gezondheidsvoordelen oplevert, is het één ding absoluut niet: een effectieve manier om af te vallen.

Cardio en afvallen

Een opvallende uitspraak, want is het niet zo dat je moet gaan hardlopen als je van dat buikje af wil? Was het maar zo simpel. De schepper, evolutie, het universum: wie of wat ons ook heeft gevormd zoals we zijn, moet een sadistisch karakter hebben. Het verbranden van calorieën is namelijk een enorme opgave, terwijl het eten van calorieën een peulenschil is.

Zo moet je drie uur stevig doorstappen (bijna snelwandelen) om 1.000 calorieën te verbranden. Diezelfde hoeveelheid calorieën kun je binnen 5 minuten naar binnen werken met een eenvoudige maaltijd van de McDonald’s. Met een Big Tasty (750 calorieën) en een klein frietje zonder saus (250 calorieën), ben je er al. Een maaltijd waar een volwassen persoon z’n hand niet voor omdraait.

Aangezien je pas afvalt als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, wordt het een flinke kluif om al die extra calorieën te verbranden met een cardiosessie. Simpel gezegd: als je wil afvallen is het aanzienlijk makkelijk om minder te eten. Nog niet overtuigd? Bodybuilder Steve Cook ging de challenge aan om 10.000 calorieën te eten en de volgende dag middels cardio te verbranden. Hij kwam met de grootste inspanning tot iets meer dan 7.000 calorieën.

Heeft cardiotraining dan helemaal geen nut tijdens het afvallen?

Zoals we in de intro van dit artikel al schreven zorgt cardio voor veel gezondheidsvoordelen en om die reden is het absoluut aan te raden om je regelmatig in het zweet te werken, maar tijdens het diëten is het niks meer dan een hulpmiddel. Een stevige cardiosessie kan er voor zorgen dat je onder je caloriebudget uitkomt, maar meer dan dat is het niet.

Stel je mag 2.000 calorieën binnenkrijgen en je basisverbranding is 2.300 calorieën, dan sta je in een negatieve energiebalans van 300 calorieën. Als je daar nog 500 calorieën aan toevoegt door een cardiosessie, heb je een negatieve energiebalans van 800 calorieën te pakken. Doe je dit regelmatig, dan zul je sneller afvallen. De vraag is of je dit langdurig volhoudt, aangezien cardio een uitdaging is als je in een negatieve energiebalans zit.

Cardio afvallen

Jezelf voor de gek houden

Een ander gevaar van deze aanpak is dat je voorwerk gaat doen. Oftewel: een cardiosessie plannen zodat je op een later moment meer kan eten of drinken (of andersom). Dit kan werken, mits je vrij exact weet hoeveel calorieën je verbrandt en binnenkrijgt. Aangezien het verbranden van calorieën lastig te meten valt (sporthorloges geven een indicatie, maar zijn niet accuraat) en ook het tellen van calorieën lastig is als je niet elke gram afweegt, blijft deze aanpak natte vingerwerk en liggen minder goede resultaten op de loer.

Ook gebeurt het regelmatig dat men (onbewust) overeet na een cardiosessie, doordat grof overschat wordt hoeveel calorieën er zijn verbrand tijdens een cardiosessie. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen betekent een trainingssessie niet dat je zomaar alles kunt eten. Dit is de belangrijkste reden waarom je sommige mensen regelmatig in de sportschool tegenkomt, zonder dat ze een gram aan vet verliezen of uitspraken hoort als: ‘Ik train 5 dagen in de week, maar ik val maar niet af’.

Elke vorm van beweging helpt, maar een slank lichaam bereik je in de basis door minder te eten dan je verbrandt. Om te bepalen wat jouw dagelijkse caloriebudget is, heb we een eenvoudige aanpak voor je uitgewerkt. Ga jij de uitdaging aan?