Jeff Bezos eindelijk gespot op z’n zeiljacht

Jeff Bezos Koru zeiljacht

Jeff Bezos’ zeiljacht bracht eind vorig jaar de gemoederen in Nederland nog tot een kookpunt, althans in Rotterdam, want de in Rotterdam zo geliefde HEF-brug moest gedemonteerd worden om het jacht van Amazon-oprichter Bezos doorgang te kunnen geven.

Over die opwinding kunnen we vanalles vinden, bijvoorbeeld dat afgunst ook brandstof was voor de discussie, maar feit is dat de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco in Alblasserdam een knap vaartuig heeft weten te produceren dat nu eindelijk het ruime sop heeft gekozen.

Jeff Bezos met partner Lauren Sánchez bij de Formule 1 van Miami.
Jeff Bezos met partner Lauren Sánchez in de paddock bij de Formule 1 van Miami.

Jeff Bezos werd dit weekend voor het eerst gefotografeerd op zijn bootje voor de Middellandse Zeekust van Spanje, samen met zijn levenspartner Lauren Sánchez.

Het vaartuig genaamd Koru (de Maori-term voor ‘lus’) meet in lengte 127 meter. Daarmee is het ’s werelds grootste zeiljacht. De kosten worden geschat op zo’n vijfhonderd miljoen euro – met hopelijk voor Oceanco een knappe marge.

Waarin Koru verschilt van andere superjachten, zoals bijvoorbeeld de Artefact van BlackBerry-oprichter Mike Lazaridis, is de drie zeilmasten. De Koru is een zogenaamde schoener, een langsgetuigd zeilschip met een relatief lange romp. Op de boeg bevindt zich een zeemeermin die verdacht veel weg heeft van Bezos’ vriendin Lauren Sánchez, toch een geinig detail.

Jeff Bezos Koru zeiljacht

De Koru heeft een old school-look, niet dat poenerige van de andere superjachten. Dat komt door de langgerekte vorm, door de donkere kleur van de romp en de helwitte zeilen. Deze schoener oogt veel subtieler dan de superjachten van de superrijken (die jachten zijn vaak ook tientallen meters breder, langer en hoger).

De Koru is ook een stuk milieuvriendelijker, want hij wordt voortgestuwd door de wind in de zeilen. Er is wel een ondersteuningsvaartuig, de Abeona, die zo’n 75 meter lang is.

Dergelijke support vessels worden vaak gebruikt om auto’s te vervoeren, of een helikoptertje, dat werk. Lauren Sánchez mag graag in een helikopter vliegen, en waarom ook niet.