Heb je een motor? Let in de file dan hier op

Geen zin om achteraan te sluiten in de file? Dan zijn dit de regels die gelden voor jou en je motor.

In Nederland gelden specifieke regels voor motorrijders bij het inhalen van files. Het is motorrijders toegestaan om langzaam rijdend of stilstaand verkeer in te halen door tussen de rijstroken door te rijden, een praktijk die in Nederland bekend staat als “filteren”. Dit is echter alleen toegestaan als het verkeer langzaam rijdt of stilstaat, zoals in een file of bij langzaam rijdend verkeer.

Geldt er een maximale snelheid bij het inhalen?

Er is geen specifieke maximumsnelheid vastgesteld voor motorrijders bij het filteren. Het is echter belangrijk om een veilige en passende snelheid aan te houden, rekening houdend met de verkeersomstandigheden en de ruimte tussen voertuigen.

Waarom mag ik met mijn motor niet over de vluchtstrook inhalen?

In Nederland is het bij wet verboden voor motorrijders om de vluchtstrook te gebruiken om files in te halen. Redenen waarom dit niet is toegestaan:

1// Veiligheid van hulpdiensten

De vluchtstrook is primair bedoeld als veiligheidsstrook voor hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance. Het gebruik van de vluchtstrook door motorrijders kan de toegang voor deze hulpdiensten belemmeren in noodsituaties.

2// Onvoorspelbaarheid

Het gebruik van de vluchtstrook om files in te halen kan leiden tot onvoorspelbaar rijgedrag. Andere weggebruikers kunnen hierdoor verrast worden, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken.

3// Gebruik van vluchtstroken

Het gebruik van de vluchtstrook is alleen toegestaan in specifieke situaties, zoals bij pech of een noodsituatie. Het is niet bedoeld als extra rijstrook voor het verkeer, inclusief motorrijders, om files in te halen.

Hoe zit dat in andere landen? Bijvoorbeeld in Duitsland?

In sommige andere landen, zoals Duitsland, zijn de regels met betrekking tot het gebruik van de vluchtstrook door motorrijders verschillend. In Duitsland is het bijvoorbeeld toegestaan voor motorrijders om de vluchtstrook te gebruiken om langzaam rijdend of stilstaand verkeer in te halen, inclusief files. Dit staat bekend als Rettungsgasse fahren of motorradsplitting.

En in België en Frankrijk?


In België en Frankrijk gelden vergelijkbare regels als in Duitsland met betrekking tot het gebruik van de vluchtstrook door motorrijders.

In België is het voor motorrijders toegestaan om de vluchtstrook te gebruiken om langzaam rijdend of stilstaand verkeer in te halen, inclusief files. Dit wordt algemeen beschouwd als een vorm van “filteren” en wordt in de praktijk veel toegepast door motorrijders.

In Frankrijk is het ook toegestaan voor motorrijders om de vluchtstrook te gebruiken om langzaam rijdend of stilstaand verkeer in te halen, inclusief files. Dit staat bekend als filer à deux-roues en wordt algemeen geaccepteerd, hoewel er enige variatie kan zijn in de specifieke regels en handhaving in verschillende regio’s.