Gaat AI onze herinneringen veranderen?

Nieuwe fototools van Google en Adobe doen de scheidslijnen tussen echte herinneringen en die gemaakt door AI vervagen.

Hoewel ze misschien kristalhelder lijken, zijn onze herinneringen vaak geen exacte kopie van de gebeurtenissen waarvan we getuige waren.

Elke keer dat we een herinnering oproepen, kunnen we ze bewust of onbewust wijzigen en de nauwkeurigheid ervan verminderen. Zelfs triviale herinneringen worden gemakkelijk gecorrumpeerd met louter suggesties. Psychologe Elizabeth Loftus ontdekte ooit dat wanneer mensen te horen krijgen dat auto’s ‘botsten’ in plaats van elkaar ‘aanrijden’, ze zich een auto-ongeluk herinnerden als ernstiger dan het was.

Wat is een foto?

Foto’s zijn altijd een onvolmaakte reproductie van het echte leven geweest, of het nu een filter is of een keuze voor een bepaald kader. Maar de schijnbaar grenzeloze veranderingen die de huidige en toekomstige AI-bewerkingstools bieden, stellen bijna iedereen in staat om hun foto’s (of moeten we zeggen ‘foto’s’) om te zetten in wat ze maar willen. In de video hieronder van YouTube-kanaal Nerdwriter onderzoekt Evan Puschak wat AI-gewijzigde foto’s kunnen doen met onze herinneringen.

Hij neemt Adobe’s Generative Fill als voorbeeld, een AI-gedreven app die foto’s kan aanvullen door middel van tekstsuggesties. En Google’s Magic Editor die je onhandige toeristen kan laten verdwijnen, een grijze dag verandert in een kraakheldere blauwe lucht of je zet jezelf op een geheel andere, meer esthetische plek in de foto.

Pushak’s inzichtelijke kijk op AI en de diepgaande impact ervan op hoe AI-beeldmanipulatie de manier waarop we naar de geschiedenis zullen kijken, is zeker de moeite waard. Bijna 7 minuten die je doet nadenken over wat een foto was en zal zijn.