Een dosis alg a day keeps the doctor away

Ineens duikt spirulina overal op. Maar wat is het eigenlijk? En wat kan je ermee?

Spirulina wint aan populariteit. Niet gek, er kleven naar verluidt nogal wat gezondheidsvoordelen aan.  En ook je huid krijgt er een boost van.  

Maar first things first: wat is het eigenlijk? Spirulina is een blauw-groene alg en één van de oudste levensvormen op aarde. Van nature groeit de alg in zoutwatermeren en andere alkalische wateren. Tegenwoordig wordt spirulina wereldwijd commercieel gekweekt in speciaal aangelegde vijvers.

Het innemen van de algen is al zo oud als Methusalem of beter: als Huitzilopochtli (oorlogs- en zonnegod), de Tlaloc (regengod) en de Mictecacihuatl (godin van de dood) – de alg werd oorspronkelijk gebruikt als voedselbron door de Azteken in Mexico.

Super

De term superfood dringt zich op. De alg bestaat van nature namelijk uit meer dan tachtig voedingsstoffen: een kolossale hoeveelheid.

De claims zijn dan ook overweldigend: spirulina helpt het lichaam en dus ook je huid te beschermen tegen de gevolgen van oxidatieve stress door een grote hoeveelheid antioxidanten. Een heel interessante eigenschap voor sporters:  Door lichamelijke inspanning ontstaat namelijk oxidatieve schade en dat blijkt een belangrijke oorzaak van spiervermoeidheid. Spirulina zou dus kunnen zorgen voor meer uithoudingsvermogen en meer spierkracht. Ook het gehalte aan eiwitten is hoog. En een rijke eiwitbron is eveneens heel interessant voor sporters. Daarnaast kan Spirulina het immuunsysteem versterken en helpt bij het bestrijden van infecties – zo luidt de claim.

Poeder & pil

Je hoeft niet zelf te gaan duiken: je koopt spirulina bij de natuurwinkel en drogist in pilvorm of als poeder. En dat laatste is ideaal als je van een shake of smoothie houdt. Overigens kun je algen ook zo inzetten…