De beste alternatieve steden voor je Europese zomer

Niet dat er iets mis is met Londen, Parijs en Barcelona, maar ze zijn tegenwoordig zó druk… Bekijk eens deze vijf alternatieven.

Er is geen gebrek aan liefde en bewondering op het Europese continent. Maar het mag soms wel wat meer gelijkmatig worden verdeeld. Scheelt je ook weer lange rijen en massa’s aan toeristen. De grote culturele hoofdsteden blijven bucketlist-waardig, maar zet je schijnwerpers ook een op deze vijf buren. Met wat minder verkeer als groot voordeel…

Kotor – Montenegro

De stad Kotor staat bekend om zijn middeleeuwse architectuur en muren uit het Venetiaanse tijdperk en ligt op het puntje van het indrukwekkende Boka Kotorska (baai van Kotor) aan de noordkust van Montenegro. Dit stijlvolle juweel is hard op weg een nieuwe hotspot te worden voor rijke Oost-Europeanen, maar de historische oude binnenstad blijft gelukkig verboden terrein voor auto’s. Denk Dubrovnik, maar dan minder druk.. Om de schoonheid van Kotor echt te waarderen, ga je het water op en verken je de baai.

Brno – Tsjechië

De Tsjechische hoofdstad Praag verdrinkt in een onophoudelijke tsunami van toeristen, maar de tweede stad Brno staat vol met eigenzinnige attracties die iets meer ademruimte hebben. In het Mendel Museum startte monnik Gregor Mendel de genetische wetenschap en Villa Tugendhat is het modernistische architectonische meesterwerk van Mies van de Rohe. Hoewel ingeklemd tussen Praag en Wenen, is het zelfverzekerde Brno absoluut niet het ongelukkige middelste kind. Inmiddels trouwens ook geherpositioneerd als een postindustriële wetenschaps- en tech-hub.

Verona – Italië

Heb je een paar dagen en wil je het lokale Italiaanse leven observeren in een jaloersmakende omgeving? Verona levert. De stad zit boordevol ongelooflijke architectuur en verhalen, van Shakespeare tot de opera’s die nog steeds plaatsvinden in het intacte Colosseum. Een verrassing voor mensen die ’t zien als een tweederangsstad. Je profiteert ook van het platteland en het feit dat je in de Amarone-wijnstreek bent.

Bordeaux – Frankrijk

Deze stad is misschien niet minder bekend, maar vergeleken met het aantal reizigers dat in de zomer naar Parijs trekt (zeker met de Spelen in aantocht), vinden wij het een vermelding waard. Er is wijn van wereldklasse, de nabijheid van de zee en meer dan 350 historische gebouwen en monumenten om te bezoeken. Het is grotendeels autovrij, zodat je de waas na een paar wijnproeverijen van je af kunt schudden door er te voet op uit te trekken. Stop om het Grand Théâtre, de Gotische Tour Pey-Berland of de Basiliek van Sint Severinus te bewonderen. Of ga de stad uit en bezoeken de beste kastelen en wijnhuizen van het land.

Edinburgh – Schotland

Londen in de zomer? Neah, ga wat noordelijker. Edinburgh is een stad met een supervriendelijke, Britse sfeer en tegelijkertijd een uitgesproken Schotse persoonlijkheid. De architectuur, geschiedenis, gebouwen, cultuur en eten maken het tot een topbestemming in Groot-Brittannië, voor een fractie van de prijs. Als je Londen al hebt bezocht, proef dan een alternatief stukje van het Britse leven in de Schotse hoofdstad. Een betoverende stad, overspoeld met oude straten en elegante terrassen, met het kasteel en de verheven Arthur’s Seat als musts, vooral die laatste.