Vakantietip: slaap eens in een verlaten mijn

Een hotelkamer op de 85ste verdieping van een luxe wolkenkrabber of hangend aan een klif? Dat kennen we allemaal nu wel.

Wil je echt eens iets bijzonders dan moet je naar Wales. Mensen met claustrofobie kunnen beter stoppen met lezen. Van Snowdonia in Wales heb je misschien nog nooit gehoord. Het is een nationaal park in een dunbevolkt en heuvelachtig, zelfs bergachtig gebied.

Het gaat hier dus flink de lucht in, maar ook enorm diep. Het is ook de plek waar zich ‘s werelds diepste hotel bevindt. Snel even inchecken en hup je kamer in is er helaas niet bij, want het is al een heel avontuur om er te komen. Je moet flink aan de bak.

Het Deep Sleep Hotel is gelegen in een verlaten leisteenmijn en ligt, pak ‘m beet, 450(!) meter onder de grond. Het werd in april 2023 geopend en claimt de diepste accommodatie ter wereld te zijn. De mijn waarin het hotel zich bevindt, werd halverwege de twintigste eeuw verlaten en stond sindsdien (duh) leeg. In plaats van in je vakantiekloffie op pad gaan, moet je serieuze gear aantrekken om bij Deep Sleep te komen. Veiligheidshelm? Check. Zaklamp? Check. Bergschoenen? Yep! Hier geldt op zeker: de reis is belangrijker dan de bestemming.

Wanneer je bij de mijn aankomt, krijg je wel alle benodigde apparatuur om naar je ‘kamer’ af te dalen. Reizigers worden tijdens deze trip bijgestaan door het mijnexploratiebedrijf Go Below Underground Adventure. Een gids leidt je door de enorm diepe put, die zich kilometers ver uitstrekt in een reeks doolhofachtige tunnels die in meer dan 200 jaar door mijnwerkers werden aangelegd. Om de bodem te bereiken, klim je door grotten, tunnels en dien je soms zelfs een zipline te gebruiken. De hele afdaling duurt volgens Go Below Underground Adventure ongeveer een uur.

Ben je eenmaal heelhuids aangekomen, dan wacht je best een verrassend gezellige inrichting. Het hotel, of ja eigenlijk een soort kamp, bestaat uit een reeks blokhutten en één grotkamer: The Grotto. Die laatste is in de grotwanden ingebouwd. Helemaal beneden in de mijn is het ongeveer tien graden Celsius. Beter chill je op je ‘hotelkamer’ dus niet in je pyjama of badjas. Overigens zijn de kamers wel thermisch bekleed met dikke isolatie.

De broodnodige stroom wordt opgewekt door hydroturbines die werken dankzij het water in de mijn en er is zelfs Wi-Fi! Ook is er gewoon stromend water uit een bron in de mijn. Eten gebeurt gezamenlijk met andere gasten: er wordt een diner in expeditiestijl geserveerd. We weten niet exact wat dit inhoudt… En ja: daarna rest je niks dan de diepste slaap van je leven te ervaren. Of er roomservice is, is niet bekend. Wij zouden er niet op rekenen…

Geïnteresseerd? Een afdaling naar dit unieke hotel vindt één keer per week plaats op zaterdagavond tot en met zondagochtend. Een kamer kost ongeveer €450 en biedt plaats aan twee personen. De grotkamer, ook voor twee personen, kost je bijna €700.

Meer informatie vind je hier