Architectuur-fans kunnen hart ophalen aan Frank Lloyd Wright-suite

Japan is populairder dan ooit bij toeristen. Reizigers met een liefde voor architectuur hebben iets nieuws om toe te voegen aan de bucketlist.

Het Imperial Hotel in Tokio heeft iets bijzonders voor architectuur-adepten. Reserveringen zijn geopend voor een suite geïnspireerd door de legendarische architect Frank Lloyd Wright. Eén die voorheen alleen beschikbaar was voor VIP-gasten.

Tarieven voor de suite, die plaats biedt aan maximaal vier personen, beginnen bij 1,4 miljoen yen (€9.900) per nacht. Daarbij zit ook een Japanse theeceremonie- en meer extra’s, zoals een gratis dagelijkse cocktail in de Imperial Bar.

De suite, de enige in zijn soort in het Imperial, is meestal gereserveerd voor staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders. Het is een voorbeeld van hoe sommige Japanse hotels meer luxe proberen te bieden, aangezien de huidige personeelstekorten zorgen voor minder beschikbare hotelkamers.

Met een oppervlakte van iets meer dan 213 vierkante meter wordt de weelderige kamer benadrukt door authentieke ontwerpen en motieven die overal in het iconische gebouw te vinden zijn. Bovendien wordt Wright’s ontwerptaal zichtbaar vanaf het moment dat je binnenstapt, aangezien de muren van de foyer zijn gedecoreerd met Oya-steen, geïnspireerd op ontwerpen van het originele Wright-gebouw van het Imperial.

Kwaliteit boven kwantiteit

Het aantal buitenlandse bezoekers aan Japan is na corona weer hoger dan ooit. Het land heeft daarom soms moeite om alles in goede banen te leiden. Kijk naar Kyoto en de afsluitingen voor toeristen op sommige plekken.

Afstammeling

De suite is een afstammeling van het originele Imperial Hotel van Frank Lloyd Wright in Tokio. Deze werd in 1967 ontmanteld, een hotel dat helaas maar 45 jaar heeft bestaan. Er was nog een eerder Imperial Hotel (gebouwd in 1890) dat in 1922 door brand werd verwoest en dat door het project van Wright werd vervangen, dat op 1 september 1923 werd geopend.

Hoe dit er ruim 70 jaar geleden uit heeft gezien, zie je hieronder. Na twee jaar voorbereiding en gebaseerd op een Japanse publicatie van originele plannen en archieffoto’s, presenteert de Frank Lloyd Trust een nieuw hoofdstuk in haar serie Frank Lloyd Wright: The Lost Works. In de video zie je een compleet digitaal geanimeerde recreatie van het exterieur en interieur van dit meesterwerk.

Ondanks de interessante mix tussen esthetische tradities van het Oosten en het Westen, was de sloop jammer genoeg geen verrassing. Van de kleine kamers zonder airconditioning, en vooral een structureel funderingsprobleem dat de ineenstorting veroorzaakte.

Na de sloop aan het einde van de jaren 60 werd het vervangen door het huidige Imperial Hotel en een nieuwe die in 2036 moet worden geopend.