Anton Corbijn met modefoto’s in Cobra Museum Amstelveen

Je kent ‘m als visuele chroniqueur van Depeche Mode en als filmmaker, maar Corbijn maakt óók modebeelden…

Het veelgeplaagde Cobra Museum in Amstelveen heeft in december een tentoonstelling die alles heeft om uit te groeien tot een echte publiekstrekker: ‘MOØDe’ door Anton Corbijn.

In deze tentoonstelling presenteert Corbijn (Strijen, 1955) foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre, waarin hij de cross-over verkent tussen fotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. De expositie biedt ruim tweehonderd mode gerelateerde foto’s waaronder portretten van onder andere Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell.  

PJ Harvey 1998

Zelf zegt de toonaangevende fotograaf en filmmaker: “Ik fotografeer vooral persoonlijkheden, maar mode hoort er steeds meer bij. We nemen allemaal ’s ochtends een beslissing over wat we aan zullen trekken, al is het maar een hoed of een zwart T-shirt. Mode is niet altijd met hoofdletters gespeld.”

Mode & fotografie

Fotografie is cruciaal in de modecultuur en -industrie. Het bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken en wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. Met MOØDe bewijst Anton Corbijn dat mode overal is.

Iconisch

De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, zijn pakkend, sfeervol en intrigerend. Hij beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden.

Virgil Abloh 2019

Inspiratie voor de dramatische effecten die hij in zijn foto’s aanbrengt, haalde hij uit de weerbarstige documentairefotografie van onder anderen Ed van der Elsken en Koen Wessing.

Het Cobra Museum zegt er dit over: “Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn uitzonderlijke kijk op mensen en in het bijzonder muzikanten. Als visual director achter de Britse band Depeche Mode en door zijn decennialange samenwerking met onder meer de Ierse rockband U2 en de Amerikaanse zanger Tom Waits, heeft hij een stempel gedrukt op hoe wij kijken naar een belangrijk stuk hedendaagse cultuur.”

Nieuwe film

Corbijn is naast fotograaf al jaren een bekend regisseur die internationale erkenning kreeg voor zijn muziekvideo’s en speelfilms. Op dit moment maakt Corbijn een nieuwe film, Switzerland, met actrice Helen Mirren als schrijfster Patricia Highsmith in de hoofdrol.

Fotoboek  

Er is een eveneens een boek met de beelden verkrijgbaar. De Engelstalige publicatie bevat meer dan 150 foto’s uit de tentoonstelling ‘MOØDe Corbijn’ en een essay van Karen Van Godtsenhoven, verbonden aan The Costume Institute van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art.

De publicatie is uitgegeven door Hannibal Books en is voor €65 verkrijgbaar in de museumshop van het Cobra Museum. De tentoonstelling loopt van 22 december 2023 tot 12 mei 2024.