Van 100-persoons reddingsboot naar Arctisch expeditieschip

Het schoolvoorbeeld van: de enige beperking is je eigen verbeeldingskracht.

Hoewel de aantrekkingskracht van een strak ontworpen adventure-vehikel niet te ontkennen valt, zijn de zelfgebouwde hacks nog indrukwekkender. Onwaarschijnlijke conversies, getransformeerd in een bizar eindproduct. Als er één ding uit dergelijke voorbeelden kan worden geleerd, is het dat de enige beperking van je voertuig je eigen verbeeldingskracht is.

Neem bijvoorbeeld deze boot van twee Noorse architecten. Met de naam ‘Stødig’ was het ooit een reddingsboot voor 100 personen; het is nu een volledig zelfvoorzienend expeditiegevaarte. Het project kostte het duo iets meer dan een jaar om te voltooien, waar ze het interieur van de boot leeghaalden om het van boven tot onder opnieuw te ontwerpen.

Het resultaat is een volledig ingericht verkenningsvaartuig met twee voorhutten, een gecombineerde keuken en eetgedeelte, een badkamer en een paar stapelbedden. Maar dat is niet alles – verdwenen is de volledige achterconstructie van de boot, in plaats daarvan vervangen door een set gebogen ramen en een nieuwe cockpit gemaakt van glasvezel. Na z’n eerste reis van New Haven naar Tromsø al te hebben voltooid, zal Stødig ingezet worden als onderzoeksvaartuig.

Ze zetten zich in om innovatieve technologieën en ontwerpen te promoten. En verder, zoals je in de docu hierboven ziet, is het ook een manier voor de makers om even te ontsnappen aan de wereld. Kan slechter…

Beeld: Stødig