Ook jouw badkamer kleurt zwart

Charcoal duikt steeds vaker op in verzorgende producten. Maar wat is het zwarte spul eigenlijk? En wat doet het?

 Je ziet het ingrediënt steeds vaker in cosmetica en verzorgingsproducten: charcoal. Naar verluidt heeft het een heel fijne eigenschap: het absorbeert vuil.

Charcoal betekent letterlijk houtskool en dat is het ook. In verzorgingsproducten gaat het voornamelijk om actieve houtskool oftewel activated charcoal. Het wordt gemaakt van verkoolde plantenresten. Dit wordt onder hoge temperatuur verwarmd en bewerkt met gassen, waardoor het een bijzondere structuur krijgt.

En in die structuur zit ‘m de crux, daardoor heeft het een groot absorberend vermogen. Het geneesmiddel Norit, dat je gebruikt bij een voedselvergiftiging en/of diarree, wordt er ook van gemaakt. De houtskool ervoor zorgt dat de ongewenste stoffen zich binden, geabsorbeerd worden.

Dat idee, dus dat houtskool als een soort sponsje talg en onzuiverheden opzuigt, is de basis van producten met actieve houtskool. Dat zijn vaak middelen met een reinigende werking: van scrubs en face wash tot tandpasta’s.  

Vier producten voor op je lekker zwarte lijstje…

Scrubben

Deze Charcoal Face Scub Scrub (€13, 125 ml) van Rituals Homme verwijdert gifstoffen en vuil en neemt ook meteen een teveel aan talg mee. Daarnaast reduceert het op langere termijn grove poriën. De houtskool die erin is verwerkt is van bamboe.

Tanden

Ook in mondverzorging wordt houtskool steeds vaker ingezet. Naast het reinigende vermogen gaat er licht schurende werking van uit. Deze Special Blackwood tandpasta (€8, 75 ml) van Splat bevat veel natuurlijks waaronder dus ook charcoal. Even wennen aan de smaak. En aan de kleur – volop zwarte spetters in je wasbak!

Reinigen

Met een schone huid scheer je je gladder en krijg je een gezonde(re) uitstraling. Dat komt omdat een gladde huid licht weerkaatst en zo een gezonde glans geeft. Deze Charcoal Face Wash (€60, 100 ml) van the Grey dien je tweemaal daags te gebruiken.

Masker

Het vrij klassieke Acqua di Parma komt met een gezichtsmasker voor mannen dat ondermeer klei en plantaardige houtskool bevat. Het masker is zwart en vloeibaar maar wordt hard na het aanbrengen. Het Clay Mask (€22, 75 ml) haalt glans weg, zuivert en trekt de huid tijdelijk strak.