Het absurde van HBO-hit Succession

Succession is de beste tv-serie die je nog niet kent. Met deze video brengen we daar verandering in.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Succession is de beste tv-serie die je nog niet kent. Laten we daar duidelijk over zijn. Het derde seizoen is net voorbij, dus je weet wat je te doen staat. Zoals je je misschien kunt voorstellen van één van de makers van de BBC-comedy The Thick of It, is het schrijven woest en zijn de dialogen scherp en grof.

Voor de nieuwkomer: Logan Roy (Brian Cox) is van plan om terug te treden als mediamagnaat en dit veroorzaakt conflicten tussen zijn vier kinderen over de toekomst van het bedrijf. Wat volgt is een bedwelmende mix van gemene komedie en King Lear-achtige tragedies. De Roys zijn totaal niet sympathiek. Een kleinzielig, ijdel en hebzuchtig stel. Maar ook ongelooflijk fascinerend.

“Woorden zijn gewoon… uh wat? Niets. Gecompliceerde luchtstroom”

Dit is waar het YouTube-kanaal The Nerdwriter een masterclass geeft over hoe mensen veel woorden kunnen gebruiken om niets te zeggen. Überhaupt is het kanaal van Evan Puschak een aanrader. Binnen no-time zorgen zijn video-essays voor nieuwe inzichten.

“Woorden zijn gewoon… uh wat? Niets. Gecompliceerde luchtstroom,” aldus Kendall Roy (Jeremy Strong), de verontruste telg van de Murdoch-surrogaatfamilie. The Nerdwriter grijpt deze regel aan als onderdeel van de onderliggende stelling van Succession: een check om te bepalen of woorden inderdaad gewoon niets zijn.

Nerdwriters ontleding van de raadselachtig fascinerende dialogen van Succession laat zien hoe ‘woorden betekenisloos kunnen zijn terwijl ze een ongelooflijke kracht hebben’. Als Kendall bijvoorbeeld heen en weer gaat over wie het ‘bloedoffer’ zou moeten zijn, begint hij met: “Ik zeg dit, maar ik geloof het niet. Ik zeg dit omdat dit de tijd is dat we allemaal dingen zeggen.” Met drie seizoenen achter ons hebben we nu 29 afleveringen om obsessief te analyseren.

Waarom dan niet die hilarisch en vreemde poëzie in de dialogen onderzoeken? Niets zeggen met woorden is een effectieve vorm van communicatie in de show, zelfs als wat een personage probeert te communiceren pure verduistering is. De video Say What You Mean van The Nerdwriter hieronder toont hoe de personages woorden gebruiken en dient als een waarschuwingssignaal voor iedereen die oprechtheid verdacht vindt.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels