Het is tijd voor een nieuw eh, badpak

Is de opwinding over een badpak voor mannen terecht?

adidas badpak man

Het zal je misschien verbazen, maar ooit droegen mannen überhaupt geen zwembroek, noch een badpak. Tot halverwege de negentiende eeuw werd er gewoon in het niksie gezwommen. Tot begin vorige eeuw doken bijvoorbeeld in het Londense Hyde Park nog elke ochtend mannen in adamskostuum de vijver in om een baantje te trekken.

Daar kwam natuurlijk een reactie op, in de vorm van het allesverhullende mannenbadpak. Zo lezen we dit in het reglement (uit 1917) van de Amerikaanse Badmeestersvereniging: de pijpen van het bathing suit mogen niet hoger dan ‘4 inches’ boven de mannenknie eindigen. Het onderbeen mocht dus zichtbaar zijn tot tien centimeter boven het knietje.

Een badpak voor mannen was dus helemaal niet gek. Sterker nog, het werd juist als keurig en netjes beschouwd. Het is dus opvallend dat het badpak dat Adidas toonde met een mannelijk model zoveel opwinding veroorzaakte.

Het badpak maakt deel uit van de Adidas x Rich Mnisi Pride Collection. Dat is een collectie waarmee Adidas de LGBTQIA + gemeenschap in het zonnetje wil zetten.

Maar al die goede bedoelingen kwamen als een boemerang terug. De transgender-gemeenschap was boos omdat ze Adidas beschuldigden van misbruik voor marketingdoeleinden; de vrouwengemeenschap was boos omdat ze hun badpak zagen worden ingepikt; de conservatieve gemeenschap was boos omdat ze vonden dat Adidas was gezwicht voor Het Grote Boze Woke Monster; en waarschijnlijk waren er nog wel andere mensen boos – het gemopper was niet te overzien.

De zwembroek van James Bond hoort zeker in het lijstje van zijn beste outfits.

Wat vinden wij er bij ModMod van? Een badpak is niet het meest comfortabele kledingstuk, zeker niet als het heel warm is. Want waarom zou je je bast bedekken als je het ook lekker kunt laten doorwaaien? 

De ironie is dat Olympische zwemmers de laatste jaren juist meer stof om hun lichaam trekken. Zij gaan tegenwoordig gekleed in een volledig bedekkend badpak. Preutsheid speelt hierbij overigens geen rol; zo’n aerodynamisch pak stroomlijnt het lichaam en vermindert de weerstand ten opzichte van het water. 

Dus trek het badpak van Adidas vooral aan als je het mooi vindt. Wil jij een kekke Speedo-slip dragen op het strand? Ook vooral doen. Leven en laten leven.

Voor de prijs hoef je het Adidas-badpak niet te laten liggen, hij kost je 60 euro. En voor diegenen die zich er heel erg over opwinden: daar is het sowieso te warm voor.