De 5 beste duikers onder de €2.500

Want een goed duikhorloge hoort in ieder z’n collectie.

Van vintage re-issues tot aan bewezen namen. Dit is onze duiker-voorkeur onder de €2.500. Duikhorloges begonnen hun bestaan om een duidelijk doel te dienen. Ze geven je een nauwkeurige en verlichte tijd, terwijl ze sterk genoeg zijn om de druk van een onderdompeling tot grote diepten aan te kunnen.

Oké, we weten dat het omdoen van een horloge dat in staat is om een duik naar meer dan 6.000 meter te overleven onnodig is voor 99 procent van onze lezers, maar toch wil je ‘m. Hoe overbodig het ook mag zijn.

Toch is er ook genoeg voor minder, veel minder. Bewezen modellen waar een ander horloge bijna overbodig is om te hebben.

Seiko Prospex SPB143

Seiko heeft zijn klassieke 62MAS-duikhorloge uit 1965 de afgelopen jaren talloze keren opnieuw geïnterpreteerd, maar het is de SPB143 (en de familieleden, die elk een iets andere wijzerplaatkleur hebben) die het meest geliefd is. Met een moderne diameter van 40,5 mm en Seiko’s in-house 6R35 automatisch uurwerk, biedt de 143 ongelooflijk veel waarde voor het geld (€1.300). De specs zijn menens als Seiko een ‘X’ op de wijzerplaat zet. Dat betekent dat het horloge deel uitmaakt van de Prospex-lijn, met professionele specificaties als een waterbestendigheid van 200 meter en saffierglas.

Maurice Lacroix Pontos S Diver

De nieuwste release en een revival van het succesvolle model uit 2013. Dit horloge combineert moeiteloos stijl en sportiviteit, haalt inspiratie uit vintage ontwerpen en bevat technische functionaliteiten zoals de kroon op ’twee uur’ om de binnenste draaibare lunette aan te passen. Onze persoonlijke voorkeur ligt bij de zwarte wijzerplaat in combinatie met een oranje rubberen band. De nieuwe Pontos S Diver heeft een klassieke en tijdloze uitstraling. Met serieuze tech als een stalen kast van 42mm, een waterbestendigheid van 300 meter en een datum op ‘zes uur’. De nieuwe Maurice Lacroix kost €2.100.

Longines HydroConquest

Wil je premium looks van een serieus merk zonder dat de prijs maal drie gaat? Dan is de HydroConquest wellicht een goede keuze voor je. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, met klassieke duikhorloge-details uit het midden van de eeuw en een extra grote cijfers dat de wijzerplaat interessant maakt. Hij is waterdicht tot een indrukwekkende 300 meter en heeft ook saffierglas, een unidirectionele duikring met keramische inleg en een datumvenster. Voor €1.950.

Doxa SUB 1500T Professional

Toegegeven, deze ligt officieel met €2.550 (rubberen band) en €2.590 (stalen band) net iets boven ons budget. Maar google even en je vindt ‘m vast voor onder de €2.500. Met deze Doxa heb je dan ook direct de meest extreme van het stel. Inclusief een andersoortig ontwerp met de 45mm stalen kussenvormige kast. Een echte tool watch met geschiedenis en een serieus merk erachter – voor niet veel geld. Relatief gezien dan. De specs bestaan onder meer uit een unidirectionele lunette, heliumventiel, saffierglas, goede afleesbaarheid en een waterbestendigheid van 1.500 meter. De absurd diepe waterbestendigheid is gemaakt met serieuze duikers in gedachten. Als je het type persoon bent dat geniet van het leven onder de golven, zou je nalatig zijn om deze niet te proberen. De Sub 1500T volgt in de geest van de SUB 300T Conquistador die werd geïntroduceerd in 1969, het eerste algemene openbare duikhorloge met de heliumventiel.

Alpina Seastrong Diver Automatic Calanda

Dit duikhorloge met een diameter van 42mm gaat tot 300 meter, maar heeft ook een duurzaam hart. Zo is de 42mm kast gemaakt van gerecycled staal en is de band van gerecyclede PET-flesssen. Je komt goed voor de dag met een automatisch Zwitsers manufactuur kaliber AL-525 met een 38 uur gangreserve. Alpina staat erom bekend sporthorloges aan te bieden in de klassieke Zwitserse uurwerktraditie – voor extreem concurrerende prijzen. Mooi detail is ook het licht gewelfde saffierglas en een stalen lunette die er allesbehalve gewoontjes uitziet. De specificaties lijken misschien veel op andere horloges die we hier hebben genoemd, maar de details en constructie van dit horloge voelen aanzienlijk duurder aan dan het prijskaartje van €1.795.