Dit zijn de beste kerstfilms – Deel 2

Eerder al schotelden wij jou een aantal perfecte kerstfilms voor. Hieronder vind je wederom een aantal (kerst)klassiekers.

Zoals wij eerder schreven is er niks lekkerder dan een goed avondje – of tijdens de kerstvakantie misschien wel weekje – bingen. Voorop staat: we willen wel góede films kijken en nee: dat hoeven niet per se kerstfilms te zijn. Zeker, het mag wel een beetje ‘kerstig’, spannend en/of mysterieus zijn, zo zijn wij ook wel weer. ModMod geeft je wederom een aantal heerlijk tips, in willekeurige volgorde, that is.

Edward Scissorhands – Disney+

Het sprookje Edward Scissorhands komt, natuurlijk, uit de koker van Tim Burton. De hoofdrol wordt vertolkt door Johhny Depp en dit was de eerste van een boel collabs tussen Burton en Depp. Hierna volgden onder andere nog Ed Wood, Sleepy Hollow, Charlie and the Chocolate Factory, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en Alice in Wonderland. Edward Scissorhands is een vreemde snuiter en een creatie van een geniale uitvinder. Hij had het plan een mens te maken met een goed hart. Dit werd Edward. Echter, toen de uitvinder Edward handen wilde geven, kreeg hij een hartaanval en stierf. Zo bleef Edward alleen achter met scharen als handen. Ja, en dat is in de normale wereld niet echt, ehh, handig. Een schitterend mooi sprookje voor jong en oud.

Ghostbusters ­– HBO

Zeg je eighties knallers, dan zeg je op zeker Ivan Reitman. En zeg je ‘Who ya gonna call?’ dan weet je genoeg! Ghostbusters uit 1984 is een heerlijk nostalgische film voor tijdens de decembermaand. Het verhaal gaat over drie briljante professoren die het bestaan van geesten onderzoeken. Als ze hun baan verliezen op de universiteit, gebruiken ze hun opgedane kennis om een bedrijfje te starten dat gespecialiseerd is in het opruimen van spoken. De naam? Ghostbusters! De hoofdrollen werden vertolkt door Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis en Sigourney Weaver.

Home Alone 2: Lost in New York – Disney+

Natuurlijk mag deel twee van Home Alone niet ontbreken in dit lijstje. Deze keer vertrekt de hele familie van de Kevin McCallister (Macaulay Culkin) naar Florida voor kerstmis. Uiteraard zonder Kevin, want die stapt in het verkeerde vliegtuig… Hij arriveert in New York, maar Kevin is wat jaartjes ouder en wijzer en dus checkt hij met pap’s credit card in bij het ultrachique Plaza Hotel. En natuurlijk loopt hij in The Big Apple ook nog twee bekenden tegen het lijf: de domme boeven Harry en Marv. Wederom weer een heerlijke chaos.

The Dark Knight Trilogy – Prime video

Zoals je kunt lezen zijn we tijdens de decembermaand natuurlijk niet vies van een flinke portie spanning en avontuur. Christopher Nolan’s Batman-trilogie hoort wat ons betreft dan absoluut in dit rijtje thuis. Batman Begins, The Dark Knight en The Dark Knight Rises gaven ons vanaf 2005 een totaal ander Batman-gevoel dan Batman uit 1989 van Tim Burton en met Michael Keaton in de hoofdrol. Nolan liet ons kennismaken met het getroebleerde weeskind Bruce Wayne (Christian Bale) en diens strubbelingen. De trilogie gaf ons een veel meer ‘menselijkere’ kijk, was veel grimmiger en harder en visueel meer dan overdonderend. Eigenlijk natuurlijk nergens te vergelijken met Burton’s meer kolderieke caped crusader uit de eighties. En dat hoeft ook niet: Nolan’s Batman zette de toon voor wat nu Batman is en voorlopig zal blijven.

De twee ‘Dark Knight-vervolgen’ waren bijkans nog beter dan Batman Begins en natuurlijk zijn Tom Hardy (Bane), maar vooral Heath Ledger (als The Joker in The Dark Knight, waarvoor hij postuum een Oscar kreeg) uitermate legendarische rollen. Ook andere (bij)rollen waren van extreem hoog niveau. Sir Michael Caine als Wayne’s trouwe rechterhand Alfred Pennyworth, Morgan Freeman als Lucius Fox en Gary Oldman als Commissioner Gordon, bijvoorbeeld. Maar ook Aaron Eckhart, Cillian Murphy, Rutger Hauer, Liam Neeson, Eric Roberts, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt en Marion Cotillard, kwamen in de trilogie voorbij.

Scrooged – SkyShowtime

Oh ja: we moeten nog wel een iets kerstigs aan de lijst toevoegen. En dan is Scrooged uit 1988 een erg goede en leuke tip. Bill Murray speelt de hoofdrol in deze moderne bewerking van Charles Dickens’ A Christmas Carol. Murray speelt Frank Cross, een steenrijke en egoïstische lul. Het mensen naar de zin te maken interesseert hem niet en hij houdt met niemand rekening. Net als de hoofdpersoon uit het boek van Dickens (Ebenezer Scrooge), wordt Frank bezocht door drie geesten die hem laten zien hoe zijn kerst vroeger verliep en hoe dit in de toekomst zal zijn als hij doorgaat met zijn huidige pad en karakter.

Die Hard 2: Die Harder – Disney+

Is Die Hard 2 net zo ‘kerstig’ als zijn voorganger? Mwoa nee, maar wel kerstig genoeg voor deze lijst! Och arme John McClane. Hij wil zijn vrouw ophalen van het vliegveld, maar een stel terroristen bezetten de luchthaven en zijn allerlei ellende van plan. Net als in de eerste Die Hard vindt dit allemaal plaats op kerstavond. John moet de terroristen tegenhouden voordat het vliegtuig van zijn vrouw – en andere inkomende vluchten die zonder kerosine rond het vliegveld cirkelen – neerstort. Zoals altijd wil niemand John in de buurt hebben en geen van allen willen zijn hulp… Bruce Willis op zijn best!

Babylon – SkyShowtime

Het Babylon van regisseur Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) is exclusief te zien op SkyShowtime. In dit extravagante verhaal over de veranderende filmsector in de jaren twintig en dertig, is de hoofdrol weggelegd voor de fantastische Margot Robbie. Het verhaal speelt zich pakweg af tussen 1925 en 1952 en focust zich op de overgang van stomme film naar geluidsfilm in Hollywood. Chazelle laat zijn film van de ene naar de andere scène springen om te laten zien dat niets er echt toe doet in Tinseltown. Eigenlijk is Babylon vooral een film vol cynische kritiek op de filmindustrie. Dat neemt niet weg dat de film wel betoverend is en vol zit met seks, cocaïne, drank, zang, dans en allerlei andere bizarre zaken, en ook nog eens een hilarische Brad Pitt. Oh en Margot Robbie zit erin, zeiden we dat al?

Ferris Bueller’s Day Off – Netflix

Zin in iets luchtigers, dan is Ferris Bueller’s Day Off van John Hughes altijd goed. In deze heerlijk puberale coming-of-age-klassieker speelt Matthew Broderick de titelrol en hij heeft (eigenlijk nooit) zin in school. En dus faket hij ziekte en wordt er gespijbeld, duh. Samen met zijn beste vriend Cameron (Alan ‘Connor Roy’ Ruck) ‘lenen’ zij de Ferrari van Cameron’s vader, halen Ferris’ liefje Sloane op van school en maken zij Chicago onveilig. Klinkt als kolderieke onzin? Precies. En dat is wat deze eighties-klassieker zo heerlijk ontwapenend en ook enorm grappig maakt. Mede natuurlijk door Broderick en ook rector Edward Rooney (Jeffrey Jones) die heus wel doorheeft dat Ferris spijbelt en hem op heterdaad wil betrappen. Maar Ferris komt altijd en overal mee weg. De film zit vol met heerlijke dommige grappen die anno nu ook nog zeker tot popular culture behoren (“Bueller? Bueller? Bueller? Bueller? Anyone?”). En wat dacht je van: “Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while, you could miss it.” Ook leuk: de cameo aan het eind van een piepjonge Charlie Sheen.