Vroeger – als in: heel vroeger – waren er geuren die zowel door mannen en vrouwen werden gedragen. Daar bestond geen onderscheid tussen.
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd er voor het eerst de scheiding gemaakt tussen mannen- en vrouwengeuren. Dat onderscheid bleef lang bestaan, tot begin deze eeuw.
In 2010 was zeventien procent van de nieuwe lanceringen een uniseks geur; inmiddels is al meer dan de helft van alle nieuwe geuren uniseks (of om het moderner te zeggen: genderneutraal).
Maakt dat het speelveld overzichtelijker? Zeker wel, maar er blijft die denominatie op de fles. Soms staat er ‘parfum’ op een flacon; een andere keer staat er ‘eau de toilette’. En soms kom je zelfs ‘eau de cologne’ tegen (“onjeklonje” zoals Theo Maassen het noemt in zijn afscheidsrede voor Henk van den Tillaart, zijn collega en vriend bij Mengvoeders United).
Wat is het verschil
Het verschil wordt bepaald door de hoeveelheid parfumolie die wordt gebruikt bij de samenstelling van de geur. Is de concentratie parfumolie ongeveer tien procent, dan betreft het een eau de toilette.
Bij parfum ligt de concentratie parfumolie hoger: vijfentwintig procent of meer. Eau de parfum zit tussen eau de toilette en parfum in. Het aandeel parfumolie bij eau de parfum ligt tussen de vijftien en achttien procent.
De laagste concentratie vind je bij eau de cologne. Dat heeft zo’n drie tot vijf procent parfumolie.
Wat is het effect daarvan
Eau de cologne bevat het laagste percentage geurbestanddelen (tussen de drie en vijf procent). De geur is vaak licht en fris, maar verdwijnt snel.
Eau de toilette is een lichte, waterige formule. De geur is niet te overweldigend en verdwijnt na een paar uur.
Eau de parfum bevat een hogere concentratie van aromatische ingrediënten, waardoor je de geur langer blijft ruiken. Dit is in de winkel de meest voorkomende samenstelling
Parfum heeft de hoogste geurintensiteit Een paar druppels parfum is al genoeg om de geur een hele dag te ruiken, soms zelfs langer.
Dat verklaart ook de prijs. Parfum is meestal het duurst. Maar je gebruikt ook kleinere doses, en doet er dus ook langer mee.
Hoe spray je
De pols wordt het meest gebruikt om op te sprayen, maar er zijn betere plekken op je lichaam. Dat zijn de plekken waar de bloedvaten dicht onder de huid liggen. Daar geeft je huid het meeste warmte af. Dus: enkel, knieholte of – bij dames populair, maar waarom ook niet bij de heren – het décolleté.
Je kunt een snufje op je kleren sprayen, of op je sieraden, maar dat is niet zonder risico. In principe mag het niet gebeuren, maar het zou je kleding/sieraden kunnen verkleuren.
De meest galante manier is natuurlijk de wijze waarbij je een wolk voor je uit spuit, waarna je er doorheen wandelt. Walk through the mist.
Wanneer sprayen
Je kunt parfum het beste opbrengen nadat je uit de douche bent gekomen. Je poriën staan dan nog open. Daardoor wordt de parfum beter opgenomen, wat trouwens ook geldt voor bodylotion.