De uitdrukking “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier” is een oud gezegde. Het suggereert dat de volgorde van het drinken van verschillende alcoholische dranken invloed heeft op de mate van een kater de volgende dag.
Maar hoe aannemelijk dat ook klinkt, er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze volgorde daadwerkelijk van invloed is op hoe je je de volgende dag voelt. Het is de totale hoeveelheid alcohol die je consumeert én de snelheid waarmee je het drinkt die van invloed zijn.
Het door elkaar heen drinken van verschillende soorten alcohol is wel slecht, toch?
Helaas, ook hier is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Er is geen specifiek bewijs dat dit op zichzelf extra schadelijk is voor de gezondheid.
Ook hiervoor geldt dat het doorslaggevend is hoeveel je drinkt en hoe snel je drinkt. Ook van belang is de algemene tolerantie voor alcohol, die is voor ieder mens verschillend.
Om in gedachten te houden
1/ Alcoholgehalte
Verschillende dranken hebben verschillende alcoholpercentages. Sterke drank zoals wodka of whisky heeft over het algemeen een hoger alcoholgehalte dan bier of wijn. Hierdoor kan het mixen van dranken leiden tot een hogere totale alcoholinname.
2/ Suikers en additieven
Sommige mixdranken bevatten suikers en andere additieven, wat mogelijk van invloed kan zijn op hoe je je voelt de volgende dag. Suikerhoudende mixdranken kunnen ook bijdragen aan uitdroging.
Waar wordt je dikker van, wijn of bier?
3/ Hydratatie
Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het drinken. Het afwisselen van alcoholische dranken met water kan helpen om uitdroging te voorkomen.
4/ Individuele tolerantie
Iedereen heeft een andere tolerantie voor alcohol. Wat voor de een als aangenaam kan worden ervaren, kan voor een ander te veel zijn.