BLITZ is back! En dat is mooi (als je ervan houdt)

De tijden van Planet Earth herleven, onder meer door deze twee Nederlandse modellen.

Steve Strange and friends, New Romantics, Blitz Kids, London, UK, 1980. (Photo by Cinzia D'Ambrosi/PYMCA/Avalon/Getty Images)
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Het is inmiddels alweer 44 jaar geleden dat Blitz-muziek ontstond en populair werd. Blitz, vernoemd naar de Londense club waar de extravagante zanger-entrepreneur Steve Strange al even extravagante feesten organiseerde, was een jaar of tien de hipste muziek die uit Engeland kwam. Spandau Ballet, Duran Duran, Culture Club, John Foxx, Japan, The Associates en nog veel meer coole bandjes waren allemaal onderdeel van deze Britse muziekstroming.

De stroming werd vooral gekenmerkt door het feit dat de bandjes veel aandacht schonken aan hun haardracht, kleding (vaak klassieke over the top-uniformen en kleurrijke outfits en hoeden) en vaak ook heftige make-up droegen. De stroming was een reactie op de cynische punk-stroming van de jaren ervoor.

New Romantics, zo werden deze bands ook wel genoemd, naar een passage uit Planet Earth, de debuutsingle van Duran Duran. Qua muziek was er niet echt een rode draad, of het moet het feit zijn dat de muziek veelal electronisch en dansbaar was, beïnvloed door de Duitse synthesizer-groepen en – uiteraard – door David Bowie. En de Britse bandjes waren dol op Franse woorden in hun teksten.

Vooral bands als Ultravox, The Human League, Heaven 17, Visage (van Steve Strange, de door bitch van club Blitz – foto helemaal boven) en Japan maakten in die periode te gekke muziek. Tijdloze muziek ook, vrijwel alles wat deze bands maakten (veel synthesizers) klinkt nu nog steeds fantastisch.

Exact 43 jaar geleden stond het iconische Don’t You Want Me van The Human League wekenlang op nummer 1 in de Britse hitparades en het is mooi om te zien dat de band van Philip Oakey (handelsmerk: zijn a-symmetrische kapsel) nog steeds bestaat, optreedt en volle zalen trekt.

Sterker nog: het lijkt er zelfs op dat Blitz momenteel een revival beleeft. De muziek wordt weer veel gedraaid op clubfeesten en er ontstaan nieuwe bandjes waarvan de muziek sterk is geïnspireerd op die coole eighties-stroming.

Overal ter wereld duiken er plotseling new wave synthesizer-bandjes met Blitz-achtige looks op, zoals Geomatric Vision, Riki, Sydney Valette en Rendez Vous. In Nederland is POL een van die bands die je qua looks en muziek meteen terugbrengt naar de jaren tachtig.

De band bestaat uit de tweeling Ruben en Matthijs Pol, allebei succesvol model en zwaar beïnvloedt door David Sylvian, de frontman van Japan. Een duo om in de gaten te houden. ModMod zegt: het kan ons niet blitz genoeg zijn!

Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie