Prikje? Zo scheid je het kaf van het koren

Door alle beunhazerij is het vinden van een betrouwbare cosmetische arts nog geen sinecure. Deze portal biedt hulp.

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde, de NVCG, heeft een digitaal platform met de naam Cosmedici geïntroduceerd.

De NVCG stoort zich al langer aan de wildgroei in het aanbod cosmetisch geneeskundige behandelingen zoals botox en fillers, waarbij onduidelijk is wie de behandeling uitvoert en of alles volgens de huidige standaard wordt uitgevoerd.

Iedere behandeling draagt risico’s met zich mee, zo kunnen er bijwerkingen optreden of littekens ontstaan. Daarom mag niet iedereen alle cosmetische ingrepen uitvoeren. Een schoonheidsspecialist mag bijvoorbeeld geen botox of filler injecteren.

Maar ook de hulp inschakelen van een professional die de titel BIG-geregistreerd arts draagt, biedt een consument geen garantie daadwerkelijk in de meest vakbekwame handen te zijn. De titel cosmetisch arts KNMG doet dit wel.

Opleiding

De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) en de overheid hebben om die reden besloten de opleiding tot cosmetisch arts KNMG te ontwikkelen. Zo wordt er zorg gedragen voor een gekwalificeerde en gecontroleerde professional in dit specifieke vakgebied. Vervolgens wordt deze professional elke vijf jaar via visitatie, nascholing en intervisie getoetst.

Nederland is daarmee het allereerste Europese land dat een speciaal getrainde professionele arts heeft voor de uitvoering van cosmetisch geneeskundige behandelingen: de cosmetisch arts KNMG.  Deze afkorting staat voor Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst.

Platform

Het platform waarop alle cosmetisch artsen KNMG, het keurmerk voor Nederlandse cosmetisch artsen, te vinden zijn, biedt consumenten betrouwbare informatie over de artsen en behandelingen en voorziet in de mogelijkheid om vragen te stellen, complicaties te melden en direct een afspraak in te plannen. Ook kunnen er reviews achtergelaten worden. Nadeel: de tarieven die de artsen hanteren worden er niet vermeld – pas als er contact is tussen client en mogelijke arts worden die meegedeeld.

Op het portal Cosmedici vind je dus ervaren, erkende en goed opgeleide cosmetisch artsen. Een dergelijk site is uniek voor Nederland en zelfs in de wereld. Aangesloten artsen zijn te herkennen aan een turquoise kruis aan de gevel van hun praktijk.