Past deze polo-broek iedereen?

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kledingstuk de overstap maakt van sport naar dagelijkse garderobe. Zou het de jodhpur lukken?

Charles Hermes Sweatshirt jodhpur polo
Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg

Van alle kolonieën die de Britten ooit bezaten, namen ze waarschijnlijk het meeste over van de allergrootste, India. Neem de jodhpur, de broek die door zowel mannen als vrouwen kan worden gedragen.

De jodhpur is een rijbroek die voor het eerst naar Engeland kwam bij de viering van het Diamanten Jubileum van koningin Victoria in 1897. De scherp geklede zoon van de Maharadja van Jodhpur nam een team polospelers mee die indruk maakten met hun spel én hun broeken. De Engelsen namen de broek onmiddellijk over.

De jodhpur is uitermate geschikt voor het edele polo-spel. De broek zit strak om de kuiten, met extra bescherming aan de binnenkant van de knie. Op heuphoogte is er wat meer volume voor voldoende flexibiliteit bij het bewegen te paard. 

Op bijgaande foto zien we koning Charles in zijn jonge jaren na afloop van een polo-wedstrijd. Charles gaat gekleed in een jodhpur die hij vrolijk combineert met een gele sweater met opdruk van de HMS Hermes, ’s werelds eerste vliegdekschip.

Onder de gele trui zien we de boord van een babyblauw overhemd, door de toenmalige kroonprins zeer waarschijnlijk opgehaald bij Turnbull & Asser, zijn vaste hemdenmaker op Jermyn Street.

Let ook op de zegelring die Charles draagt om de linkerpink, waar een zegelring volgens de etiquette gedragen hoort te worden (zodat in vroeger tijden de zegelring met de linkerhand kon worden gedrukt in de was waarmee de –met de rechterhand getekende – documenten werd verzegeld).

Wat kwam er nog meer uit de Indiase polo-cultuur? Dit shirt natuurlijk.

In India zelf is de jodhpur-broek onderdeel geworden van de formele garderobe. In combinatie met een Nehru-jasje fungeert de broek soms als alternatief voor de smoking op black tie-avonden in India.

Jawarhalal Nehru zelf combineerde zijn jodhpurbroek bij voorkeur met de lange jurk die kameez genoemd wordt. Indiaas eerste premier droeg een helwitte jodhpurbroek met een donkere kameez bij zijn bezoek in 1957 aan Nederland, waarin hij ondermeer ook op visite ging bij koningin Juliana op Soestdijk.

De Jodhpur-broek werd overgenomen door de cavalerie en de gemotoriseerde tak van het leger. Op de een of andere manier was het in de eerste helft van de vorige eeuw ook een broek die populair was bij vrouwelijke avonturiers.

Moderne modemerken hebben in de afgelopen jaren wel getracht om de jodhpur te introduceren in het modebeeld, maar dat vond vooralsnog weinig navolging. Zou de broek nog eens echt doorbreken? De skinny jeans (feitelijk een maillot voor mannen) is het ook gelukt, dus wie weet.

Stijlpastoor
Waarom je als grote man genoeg hebt aan een...
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
AMSTERDAM - Lex Uiting bij de premiere van LOUIS in Pathe Tuschinski in Amsterdam.
De Bosscheboltheorie gaat altijd op
Door Arno Kantelberg