Zo laat je Valentijnsdag bruisen

Champagne is altijd een goed idee. En op 14 februari al helemaal…

Natuurlijk is Valentijnsdag een complot om geld uit je zak te trekken. Maar er niks aan doen staat ook zo kaal. Een fles bubbels opentrekken is feestelijk en je hebt er zelf ook wat aan. Wist je trouwens dit over champagne?   

Druiven

Champagne wordt gemaakt van chardonnay-, pinot meunier-, en pinot noir-druiven. De eerste zijn witte druiven, de andere twee zijn blauwe. Vermeld het etiket blanc de blancs, dan is de champagne uitsluitend gemaakt van chardonnay-druiven. Staat er op het etiket blanc de noirs, dan is de champagne enkel gemaakt van blauwe druiven.

Brut

Brut is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Het is daarom een relatief droge champagne. Hoe meer suiker er in de champagne zit, hoe minder droog de champagne is – vrij logisch. Dit is de verdeling: Een ‘normale’ brut champagne bevat minder dan 12 gram suiker per liter. Een ‘extra’ brut bevat echter minder dan 6 gram suiker per liter en smaakt meteen aanzienlijk droger. Ga je voor een fles brut ‘nature’, dan wordt er geen zoetstof toegevoegd en zit er minder dan 3 gram suiker per liter in de fles. Maar o zo lekker.

Millésime

Staat er Millésime of Vintage op het etiket, dan zijn er druiven in verwerkt van hetzelfde oogstjaar. Er zijn wel een aantal regels gebonden aan deze flessen, zo moet een Vintage champagne minstens 3 jaar rijpen en er mogen maar een beperkt aantal Vintage flessen per jaar gemaakt worden.

Bubbels

Bij de belletjes geldt: hoe fijner de bubbels, hoe hoger de kwaliteit van de champagne. De hoeveelheid koolzuur bepaalt de intensiteit en grootte van de belletjes. Een champagne die bruist als een malle is niet de beste variant. In kwalitatief goede champagnes barsten de bubbels namelijk pas open bij het oppervlak.

Grand cru

Premier cru & Grand cru geven de kwaliteit van de druiven aan. Als deze vermelding niet op de fles staat, heb je gewone druiven. De betere druiven worden aangegeven met de term Premier cru. En heb je je zinnen gezet op een top notch champagne zoek er dan een met de term Grand cru op het etiket, dat staat voor de allerbeste druivenkwaliteit.

Meer bijzonderheden over champagne vind je ondermeer hier. En hier.