Comeback van de college-jas

De jas die hoort bij het Amerika van de jaren vijftig, is nu weer terug in het straatbeeld.

Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg

Varsity jacket is de officiële naam voor de jas die wij college-jas of honkbaljas noemen. Varsity is de verbastering van university.

Die verbastering is begin negentiende eeuw in Engeland bedacht voor de inmiddels beroemde University Boat Race tussen studenten van Oxford en Cambridge. In Nederland wordt de jaarlijkse studentenroeiwedstrijd op het Amsterdam-Rijnkanaal ook Varsity genoemd.

Het varsity jacket komt echter niet uit Engeland, maar uit Amerika. Coaches van het honkbalteam van de universiteit van Harvard bedachten in 1865 een manier om studenten die goed speelden te belonen. Zij kregen een grote letter H op hun trui, als een award.

Die spelers werden letterman genoemd, en de truien letterman sweaters of letter sweaters, termen die in Amerika nog altijd worden gebruikt. In de slotscène van de film Grease wordt de voorheen in leren jas geklede John Travolta uitgelachen om zijn witte “letterman cardigan”. Op zijn maagdelijk witte vest staat een grote rode R van Rydell High School.

Na de truien volgden T-shirts, vesten en bomberjassen met de initialen van de school erop genaaid. Vooral die jassen werden in de jaren vijftig een populair mode-item. Het varsity jacket, herkenbaar aan de leren mouwen in een afwijkende kleur, werd een symbool voor de All American Look, een exportproduct van Amerikaanse cultuur.

Henry Winkler als The Fonz en Ron Howard als Richie Cunningham in de tv-serie Happy Days.
Henry Winkler als The Fonz en Ron Howard als Richie Cunningham in de tv-serie Happy Days.

Het varsity jacket kwam synoniem te staan aan de jaren vijftig. Zo was Happy Days een tv-serie die werd uitgezonden in de jaren zeventig, maar het speelde zich af in de jaren vijftig. De ongenaakbare Arthur ‘The Fonz’ Fonzarelli droeg in die serie een bruin leren jack, maar al zijn vrienden droegen sweaters, vesten en jassen in de kleuren van hun school, Jefferson High School.

Omdat de Parijse mode tegenwoordig sterk wordt beïnvloed door street– en sportswear, kon je wachten op het moment dat het varsity jacket op de catwalk zou verschijnen. Zo zagen we de jas al voorbij komen bij shows van Louis Vuitton, Off-White en Versace. Givenchy nam een varsity T-shirt op in de collectie voor dit voorjaar.

Rapper A$AP Rocky heeft meerdere van die jassen in zijn garderobe. De laatste waarmee hij zichzelf sierde is van het merk Louis Vuitton. Voor een bedrag van 4.500 euro mag jij je ook de eigenaar noemen van zo’n jas, maar vrees niet, er zijn betaalbaarder exemplaren. We zetten er vier voor jou op een rij.

Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg