Deze documentaire onthult weinig, maar is toch bijzonder

Bij de nieuwe Netflix-documentaire The Mystery of Marilyn Monroe (The Unheard Tapes) zijn het de drie woorden tussen haakjes die het de moeite waard maken.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe stierf op 1 juni 1962 aan een overdosis slaappillen. Vanaf het moment van haar overlijden deden de wildste geruchten de ronde. Volgens sommigen zou er sprake zijn van moord op de blonde bombshell, en er werd vanalles bijgehaald, van de Kennedy’s (Monroe had affaires met zowel Robert als John) tot de FBI en de Cubaanse revolutie.

Twintig jaar later werd de zaak heropend door het Openbaar Ministerie in Californië om een einde te maken aan die geruchten.

In dat jaar, 1982, werd de Ierse onderzoeksjournalist Anthony Summers naar Amerika gestuurd om verslag te doen van dat heropende onderzoek naar de moord op Marilyn Monroe. 

Korte bio in beeld van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

1947

Als jonge starlet met nog haar natuurlijk-rossige haarkleur, maar wel al met de felrode lipstick die haar handelsmerk zou worden. Marilyn is hier 21, maar oogt nog opvallend meisjesachtig, een eigenschap die ze zou cultiveren naarmate ze ouder werd.

Marilyn Monroe

1951

Met inmiddels al enkele films op haar naam (onder meer The Asphalt Jungle), maar nog altijd de pin-up, hier poserend op het terrein van de filmstudio tegen een Pontiac Chieftain.

Marilyn Monroe

1953

De beroemde, vaak nagespeelde (Madonna in Material Girl) scène uit Gentlemen Prefer Blondes. Strapless galajurk, lange handschoenen, juwelen; de ultieme glamour-look

1954

Optredend voor de Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea in een zogenaamde wiggle dress.

Marilyn Monroe The Seven Year Itch

1955

In witte halterjurk in een van de bekendste scènes uit de filmgeschiedenis; uit de romantische komedie The Seven Year Itch.

Marilyn Monroe Some like it hot

1959

Scène uit Some Like it Hot, de kaskraker met Jack Lemmon en Tony Curtis waarin Marilyn Monroe zangeres Sugar Kane speelt.

Marilyn Monroe Misfits

1961

In witte blouse en spijkerbroek van Levi’s op de set van haar laatste film The Misfits. Monroe was er slecht aan toe tijdens de opnames en kwam vaak te laat of helemaal niet opdagen. Om haar te ontzien werden veel scènes in soft focus gefilmd.

marilyn monroe jurk

1962

Drie maanden voor haar overlijden, zingend in het Madison Square Garden voor de jarige president John F. Kennedy in een jurk met 2.500 stress-steentjes. De jurk is te zien in Ripley’s Museum in Hollywood, die de jurk voor iets meer dan vijf miljoen euro aanschafte.

Summers interviewde een stoet aan relaties en betrokkenen bij de zaak. Hij sprak met regisseurs als John Huston, met collega-actrices als Jane Russell, maar bijvoorbeeld ook met de vrouw van Dean Martin. Die vertelde hem over feestjes in het huis van Peter Lawford (de zwager van John F. Kennedy), waar de president en zijn broer de sponde deelden met Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe Niagara
In roze halterjurk op de set van Niagara (1953).

De Ierse journalist Summers nam al die interviews op. En die honderden interviews vormen de basis van de nieuwe documentaire The Mystery of Marilyn Monroe (The Unheard Tapes). De authentieke audiofragmenten (Jane Russell! John Huston!) geven een fascinerend tijdsbeeld van een tijd en een vrouw die zestig jaar na haar overlijden nog altijd de gemoederen bezig houdt.