Cool: kleden als een communistisch kaderlid

Onder jongeren in China is ineens kleding van het communistische kader populair.

Xi Jinping China

Als er nu een verkiezing zou worden gehouden van invloedrijkste mensen ter wereld, zou Xi Jinping hoge ogen gooien. Jinping, vanaf 2012 secretaris-generaal van de Communistische Partij van China en vanaf 2013 de president van de Volksrepubliek China, is inmiddels een alleenheerser in de trant van good old Mao Zedong.

Als leider van de op één na grootste economie ter wereld is zijn invloed ongekend.

Maar op één terrein was zijn invloed in die tienjarige regeerperiode niet zo groot, namelijk op het terrein van de mode. Jinping staat niet bekend als fashion influencer. Daar komt nu verandering in. 

De nieuwe trend onder jongeren in China wordt ting ju feng genoemd. Wat zoveel wil zeggen als kantoorstijl. 

De enige frivoliteit: een rood speldje van de Communistische Partij op de borst

Daarmee wordt de stijl van de gemiddelde bureaucraat in China bedoeld. Het is soms ook het uniform van de hoogste leider van het land, Xi Jinping, die het afwisselt met pakken in Westerse stijl.

Het uniform van de overheidsmedewerker is niet een Mao-pak, zoals je misschien zou verwachten. Nee, dit is een gewoon donkerblauw jasje en een veel te grote donkerblauwe broek. De enige frivoliteit: een rood speldje van de Communistische Partij op de borst.

mao tse tung jasje lin biao

Het sociale platform Xiahongshu telt inmiddels meer dan vijf miljoen views op de hashtag voor deze trend. Jonge overheidsmedewerker posten foto’s van zichzelf in het uniform, inclusief partijspeldje. The New York Times noemde de nieuwe trend “The Communist dad look”.

Volgens sommigen is de nieuwe trend een weerspiegeling van de politieke wind in China, die je conservatief en nationalistisch zou kunnen noemen.

Het Mao-jasje heeft in China zelf een andere naam. Hier lees je welke dat is.

In oktober zal Xi Jinping naar alle waarschijnlijkheid nog eens vijf jaar aan zijn regeerperiode vast plakken, als meer dan tweeduizend delegatieleden bij elkaar komen om een nieuwe leider te kiezen. Wat dus vrijwel zeker de oude leider wordt.

Jinping hamert al jaren hard op de nationalistische trom, en de populariteit van communistische kaderkleding zou daar een weerspiegeling van kunnen zijn. 

De populariteit van de trend kan ook een andere reden hebben, eentje van economische aard. Nu de economie in China stalt, staan meer jongeren te trappelen om een overheidsfunctie in te nemen. Vorig jaar registreerde zich maar liefst twee miljoen mensen voor het examen dat in China wordt gehanteerd om overheidsvacatures te vullen.

“Als de eerste knoop verkeerd wordt gedaan, gaat de rest ook verkeerd”

Wat dragen we overigens onder het donkerblauwe jasje? Een wit overhemd of een wit T-shirt. 

Maar let op: de knoopjes van dat overhemd moeten wel goed geknoopt worden. Xi Jinping heeft weleens de vergelijking getrokken tussen het knopen van een overhemd en de normen en waarden bij jonge mensen: “Als de eerste knoop verkeerd wordt gedaan, gaat de rest ook verkeerd.”