Come-back van de crop top

De crop top, jarenlang het domein van – met name jonge – vrouwen, is terug van weggeweest, nu ook voor de man. Maar is-ie ook voor jou?

Kid Cudi Coachella

De eerste opmerking die je leest als je op Google de zoekterm ‘crop top men’ intoetst luidt: Do straight guys wear crop tops?

Dat vat de positie van de crop top op het gender-spectrum goed samen. De crop top (of het half-shirt, zoals het ook wel wordt genoemd) wordt blijkbaar gezien als een shirt voor non-straight guys.

Ironisch is dat wel, want de crop top is van oorsprong allesbehalve een vrouwelijk kledingstuk. Sterker nog, het kent zijn oorsprong in de twee meest masculiene sporten van Amerika. In eerste instantie begonnen bodybuilders in de jaren zeventig crop tops te dragen omdat ze niet meer met ontblote torso mochten trainen. Dan maar een half T-shirt, zodat je toch nog iets zag van het lichaam waaraan ze zo hard hadden gesleuteld.

American Football-spelers kregen beginjaren tachtig hetzelfde idee. Zij knipten hun shirts aan de onderkant af, zodat iedereen kon meegenieten van het gespierde middenrif . Zo was de crop top in de jaren zeventig en tachtig vooral een dracht voor sporters, een manier om hun gespierde mannelijkheid te etaleren.

In de loop van de jaren tachtig vond er een verschuiving plaats richting populaire cultuur. Muzikanten en acteurs gingen crop tops dragen. Will Smith droeg als Fresh Prince of Bel Air een afgeknipt sweatshirt van de Philadelphia 76’ers. Prince droeg een strakke zwarte crop top, bijvoorbeeld tijdens zijn Live Parade Tour in 1986, waarbij hij ook het Rotterdamse Ahoy aandeed.

Door die verschuiving kreeg de crop top ineens een campy en queer connotatie. Het werd een androgyn kledingstuk (vrouwen waren het inmiddels ook gaan dragen) met homo-erotische uitstraling – alles wat de macho man niet wil zijn.

Om niet als gay gepercipieerd te worden, gingen heteroseksuele mannen het niet meer dragen en stierf de crop top uit. Het werd eigenlijk alleen nog maar van stal gehaald als grap, bijvoorbeeld door Will Ferrell in Saturday Night Live.

Maar een jaar of acht geleden verscheen rapper Kid Cudi ineens op het podium van Coachella in een crop top. Dat leidde tot een heropleving van het half-shirt in Amerika, tot in het American Football aan toe. Running back Ezekiel Elliott (tegenwoordig van de Dallas Cowboys) knipte zijn shirt niet af, maar rolde het op. Het effect was hetzelfde.

De overkoepelende NFL heeft het oprollen van shirts inmiddels verboden, een regel die ondanks een petitie onder fans (#SaveTheCropTop) tot op de dag van vandaag wordt gehanteerd.

Jaden Smith, met zusje Willow, in 2014.

Zo sloop de crop top langzaam weer het straatbeeld in. Links en rechts waren er wat vlotte jongens die de durf hadden om het te dragen, zoals Will Smiths zoon Jaden, en recentelijk nog rapper Lil Nas X. 

Grote vraag: Is die crop top ook voor jou?

Er zijn twee soorten crop tops: het strakke hemdje en het wijdere afgeknipte shirt. Dat strakkere hemdje is normaal gesproken alleen voor mannen die er het lijf voor hebben, al is er natuurlijk de body positivity-beweging die juist korte metten maakt met dat soort beperkingen.

Wat het strakke, ultrakorte hemd in ieder geval wel doet: het toont alle kenmerken van je torso. Dik, dun, stakerig, gespierd, krom; je bouw wordt zonder omwegen geëtaleerd. Dat vraagt dus om enig zelfvertrouwen. Zoals de millennials zouden zeggen: je moet het ownen.

Het wijdere half-shirt, zoals Kid Cudi en de Wham!-boys dragen, heeft een geheel andere uitstraling. Dat heeft iets vrolijks, alsof je van het strand komt. Maar het creëert ook een silhouet waar wij bij ModMod enige moeite mee hebben, namelijk het silhouet van een champignon.

Maar eerlijk is eerlijk: zo’n crop top geeft een enorm zomers gevoel. En het weer is er ook naar. De temperaturen vragen deze zomer ook om zo min mogelijk textiel om het lijf. Dus ach, waarom ook niet. Go crop top!