Een whisky meesterwerk (ter waarde van €38.000) 

the dalmore distilleerderij distillery

Het Schotse whiskymerk The Dalmore onthult een exclusieve serie van drie whisky’s als onderdeel van hun Cask Curation Series. The Dalmore, een pionier op het gebied van cask curation, (rijping op meerdere vaten), introduceert: The Sherry Edition

The Dalmore’s meesterdistilleerder Richard ‘The Nose’ Paterson selecteert samen met meester whiskymaker Gregg Glass drie van de beste whisky’s, gerijpt in zeldzame vaten van de Spaanse sherry-bodega González Byass.

The Sherry Edition bevat drie exclusieve single malts. Het pronkstuk is een bijzondere single malt van maar liefst 43 jaar oud. Deze whisky is gefinished in een dertig jaar oude Apostoles-vat.

De geur bevat tonen van warme honing, geroosterde kastanjes, zonovergoten rozijnen en Sevilla-sinaasappel. Op de tong proef je zoete Madagascar-vanille, donker bosfruit, gemalen amandelen en pure chocolade.

De Sherry Edition bestaat verder uit een 26 en 28 jaar oude single malt. De 28 Year Old is gefinisht in een 30 jaar oud Matusalem Sherryvat; de 26 jaar oude single malt is gefinisht in een Vintage González Byass sherryvat uit 2002, een echte zeldzaamheid in de Sherrywereld. 

Deze serie introduceerde The Dalmore een jaar geleden.

The Dalmore werkt bij deze bijzondere set samen met AB Florence, de Italiaanse producent van luxe verpakkingen die ook voor Prada en Louis Vuitton opereert. 

AB Florence vervaardigde een sherryrode saffiano-lederen omslag met chromen details die doet denken aan verre, lange reizen. De set kan dienen als een soort koffer met een vitrine waardoor de whisky’s duidelijk zichtbaar zijn.

De prijs voor de volledige set (waarvan er wereldwijd slechts 150 verkrijgbaar zijn): €38.000

Over The Dalmore

The Dalmore Distillery maakt al sinds 1839 single malt whisky in een plaatsje genaamd Alness, aan de oevers van Cromarty Firth in de Schotse Hooglanden.

Het bedrijf werd ooit opgericht door Sir Alexander Matheson. Deze welgestelde zakenman (zijn imperium behoort nog altijd tot de 300 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld) verhuurde The Dalmore aan een aantal families. Dit leverde in eerste instantie weinig succes op, tot in 1867 de ondernemende broers Mackenzie het huurcontract overnemen. 

Deze broers waren directe afstammelingen van de Mackenzie-clan. Volgens de legende redde het hoofd van die clan, Colin van Kintail, in 1263 de Schotse koning Alexander III van een aanstormend hert.

De koning was zo dankbaar dat hij de Mackenzie-clan het recht verleende om het twaalfpuntige Royal Stag-embleem op hun wapen te gebruiken. Het hert fungeert nog altijd in het logo van de distilleerderij; het siert elke fles van The Dalmore.