Het feestdagenseizoen is begonnen. Vier het met een Manhattan cocktail

Met Sinterklaasavond in het verschiet en kerst in de nabije agenda kunnen we één ding vaststellen: het feestdagen-seizoen is van start. Om de aankomende dagen juist te vieren, drink je een Manhattan cocktail. Alhoewel de Manhatten een klassieke, recht-toe-recht-aan whiskycocktail is, kan je hem zo maken dat ‘ie hartstikke feestelijk smaakt.

De Manhatten cocktail is bedacht in – je raadt het al – de gelijknamige wijk in New York City. De hoofdingredienten zijn rye whisky, vermouth en Angostura bitters. Hij lijkt daarmee verdacht veel op de klassieke Old Fashioned, maar het grootste verschilt zit ‘m in de manier waarop de cocktail wordt gezoet. Bij een Old Fashioned is dat met suikerstroop, bij de Manhattan is ’t met zoete vermouth. Daarnaast geeft de vermouth de Manhattan cocktail een hint van sinaasappel, wat de cocktail extra winters en feestelijk maakt.

Meer cocktails maken? Dit zijn al onze favoriete cocktail recepten

Om de cocktail nóg feestelijker te maken, kan je een scheutje cranberrysap toevoegen aan het geheel, en de cocktail garneren met een takje rozemarijn. Dat geeft de cocktail meer gelaagde smaak en ziet er winters feestelijk uit.

Manhattan cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Manhattan cocktail

  • 60 ml rye whisky
  • 30 ml zoete vermouth (bijvoorbeeld Willem’s Royal Orange van Willem’s Wermoed)
  • 3 druppels Angostura bitters
  • IJsblokjes
  • Maraschinokers(en) ter garnering

Bereidingswijze

Vul een cocktailshaker of mixglas met de ijsblokjes, whisky, vermouth en Angostura bitters (en eventueel de cranberrysap). Roer het geheel totdat de shaker of het glas koud aanvoelt. Zeef de drank uit over een Martini of Old Fashioned glas. Garneer de cocktail met twee Maraschinokersen op een serveerstoker (en eventueel een takje rozemarijn).