De 9 films die je dit jaar niet mag hebben gemist

The big screen is back. Van langverwachte blockbusters, sequels tot potentiële Oscar-lievelingen. Deze 9 mag je niet missen.

Ook al zijn de bioscopen op dit moment weer gesloten, de bioscoop maakte een terugkeer dit jaar. Het release schema zat dan ook tot de nok toe vol. Dat mag ook wel, want vorig jaar was een ramp. Langverwachte blockbusters, sequels en potentiële prijswinnaars werden genadeloos uitgesteld of verschoven naar een streamingdienst. Tijd dus voor een overzicht van het beste dat je niet direct hebt gespot, plus een paar usual suspects. En waar je ze nu allemaal kunt streamen.

The Green Knight – te zien op Amazon Prime Video
Gebaseerd op het 14e eeuwse gedicht ‘Sir Gawain and the Green Knight’. Weer een blik op de legende van koning Arthur. Voordat je met je ogen rolt, regisseur David Lowery maakt een epische middeleeuwse fantasy met een paar van de mooiste shots die je deze zomer ziet. Dev Patel (Slumdog Millionaire) speelt Gawain, die op een queeste gaat op zoek naar de Green Knight. Ook Alicia Vikander, Joel Edgerton en Barry Keoghan spelen mee.

Minari – te zien via Pathé Thuis, iTunes, Lumière
Genomineerd voor zes Oscars, waarvan één voor Beste Actrice in een Bijrol werd verzilverd. Een Koreaans-Amerikaanse familie verhuisd naar een kleine boerderij in Arkansas om hun Amerikaanse droom waar te maken. Allesbehalve het typische immigrantendrama wat je verwacht. Subtiel, enorm veel hart en één van de beste voorbeelden over wat het betekent om een familie te zijn.

The Father – te zien via Pathé Thuis, iTunes, Lumière
Terwijl iedereen dacht dat wijlen Chadwick Boseman de Oscar zou winnen voor Beste Acteur, won Anthony Hopkins. Hij speelt een 80-jarige man die per se alleen wil blijven wonen en alle hulp afwijst, wanneer zijn dochter (Olivia Colman) niet meer elke dag op bezoek kan komen. Terwijl hij zijn grip op de realiteit en zijn geheugen steeds meer verliest. Een prachtige film, maar niet altijd even makkelijk om naar te kijken. En soms is dat precies goed.

Respect – nog niet te streamen
Jennifer Hudson speelt Aretha Franklin in deze biopic van Liesl Tommy. De release richting het najaar – Oscar strijdgebied – voorspelde het gevoel van de makers dat ze Oscar-materiaal in handen hebben. De film volgt Aretha van het moment dat ze zong in de kerk van haar vader tot haar internationale sterrendom. Naast Hudson zien we ook Forest Whitaker, Marlon Wayans, Marc Marcon en Mary J. Blige.

Dune – te zien via iTunes (begin 2022 op HBO Max)
De langverwachte Denis Villeneuve epic en verfilming van Frank Herbert’s sci-fi epos. Als Villeneuve het lukt om hiermee weer een succes af te leveren, dan mogen we hem met recht een sci-fi meester noemen. Villeneuve maakte eerder al Arrival en Blade Runner 2049. Timothée Chalamet speelt in Dune de jonge hertog Paul Atreides die afreist naar de vijandelijke planeet Arrakis om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen en te strijden voor de controle over de planeet. De thuis van de meest waardevolle grondstoffen in het heelal. Een indrukwekkende verdere cast met Oscar Isaac, Zendaya, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Dave Bautista, Stellan Skarsgård en Charlotte Rampling maken het af. Zo ongeveer elke bijrol is wel gevuld met een prijswinnende acteur. Velen hebben al geprobeerd om Dune naar het scherm te krijgen. Een filmversie van David Lynch, één waarvoor Lynch zich nog steeds schaamt, een aardige maar soapy tv-versie. Niemand lukte het om het boek recht te doen. Het is ook geen gemakkelijke opgave, mede door de enorme schaal, de vele politieke verwikkelingen en een complex en gewaagde sci-fi-universum. Het is nu dus aan Villeneuve om één van de meest geliefde sciencefiction-romans ooit geschreven eer aan te doen. 

No Time To Die – vanaf 16 februari op blu-ray en dvd
Na twee last minute verschuivingen is ‘ie dan eindelijk daar. De nieuwe Bond en de laatste van Craig. De opwinding is er niet minder op geworden. Natuurlijk omdat dit een slot belooft van het Craig-verhaal dat begon met Casino Royale, meer gadgets dan ooit, maar vooral de geïnspireerde keuze van Cary Fukunaga (True Detective) als regisseur.

Benedetta – te zien via Google Play, Ziggo
De nieuwe Paul Verhoeven is eindelijk hier. De film was in juli ook in de race om de Gouden Palm te winnen op het Festival van Cannes. De omstreden film – hoe kan het ook anders – is een erotische thriller over de liefde tussen
twee nonnen in het Toscane van de 17e eeuw. De Belgische Virginie Efra speelt Benedetta, een non die lijdt aan verontrustende religieuze en erotische visioenen.

The French Dispatch – te zien via Pathé Thuis en iTunes
Wes Anderson’s nieuwste film, die ook voor de Gouden Palm in Cannes ging. Timothée Chalamet (Call Me By Your Name) heeft buiten Dune een productief jaar, maar zoals altijd bij een Anderson-vehikel volgt er nog een waslijst. Verder zien we traditiegetrouw Bill Murray, maar ook Adrien Brody, Elisabeth Moss, Tilda Swinton, Benicio del Toro, Saoirse Ronan, Léa Seydoux, Willem Dafoe, Christoph Waltz en Frances McDormand. De film is gesitueerd in een fictie Frans stadje en volgt de lokale medewerkers van een Amerikaans krantenbijlage. Omschreven als een liefdesbrief aan journalisten volgen we drie verhaallijnen. Meer dan anderhalf jaar geleden verscheen de eerste trailer waar de compleet gestileerde 50’s look een typische Wes Anderson-sfeer ademt. Van de iconische symmetrische shots, rappe camerabewegingen van het ene naar het andere karakter en een foutloze kledingkeuze voor elk karakter. The French Dispatch is Andersons tiende film als regisseur en zijn eerste live-action film sinds The Grand Budapest Hotel uit 2014. Zijn laatste film was de stop-motion Isle of Dogs uit 2018.

Last Night in Soho – binnenkort op blu-ray en dvd
Lang was er weinig tot niets bekend over Edgar Wrights (Baby Driver, Scott Pilgrim vs. The World) nieuwste. De film belooft een onheilspellend met neon gevuld Londen dat switcht tussen het heden en de 60’s. De film volgt een meisje met een passie voor mode (Thomasin McKenzie), die op mysterieuze wijze de jaren zestig binnengaat – het lijkt erop dat het via haar dromen gaat – waar ze haar idool ontmoet, een oogverblindende wannabe-zangeres (Anya Taylor-Joy uit The Queen’s Gambit). Maar het Londen van de jaren zestig is niet wat het lijkt, en de tijd lijkt uiteen te vallen met duistere gevolgen. Wat volgt lijkt een psychologische horror en een mix tussen David Lynch en Italiaanse Giallo-horrors die uitkwamen tussen de 60’s en 80’s. Niet zo lichtvoetig als we Wright normaal aan het werk zien met Baby Driver of zijn eerste films als Shaun of the Dead en Hot Fuzz. Dit gaat meer naar Dario Argentio en Suspiria. Laat dat overdadige dramatische licht en de synth-muziek maar komen. Verder spelen ook Matt Smith (The Crown), Terence Stamp en Diana Rigg mee.