Sexy albumhoes? Dit zijn de 44 mooiste (deel I)

Ouderwets vinyl draaien op je platenspeler heeft nog een voordeel: je krijgt er – in ieder geval bij deze lp’s – een sexy albumhoes bij.

sexy albumhoes
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

1. Roxy MusicCountry Life (1974)

Constanze Karoli en Eveline Grunwald waren twee Duitse dames die op vakantie toevallig de Portugese bar betraden waar Roxy Music-frontman Bryan Ferry en ontwerper Anthony Price een drankje nuttigden. Van ‘t een kwam ‘t ander. In de tuin van het vakantiehuis van de ouders van Eveline Grunwald schoot fotograaf Eric Boman met zijn Leicaflex SL de beroemde foto van Constanze en Eveline. Het werd de hoesfoto van Country Life, met daarop onder meer The Thrill of It All.

Anthony Price verzorgde de visagie. De enscenering was een idee van Bryan Ferry. Die had iets dergelijks gezien in het pin-upblaadje Men Only, en de titel Country Life was door Ferry bedacht als parodie op het gelijknamige Engelse tijdschrift over buitenleven. In Nederland werd deze sexy albumhoes overigens gecensureerd.

Eveline Grunwald (links) en Constanze Karoli, in 1974.

2. Boney MLove For Sale (197

Drie naakte dames die aan de ketting worden gehouden door een Antilliaan in miniscuul gouden slip.

3. Jimi HendrixElectric Ladyland (1968)

Jimi Hendrix had voor de hoes zelf een ontwerp ingediend met een foto van zijn band, de Jimi Hendrix Experience. Die foto was gemaakt door Linda McCartney in een park, met ook nog wat kinderen eromheen. Uiteindelijk koos de platenmaatschappij voor een hoesfoto waarop negentien naakte vrouwen de camera inkijken, een ontwerp David King, met fotografie van David Montgomery. Jimi Hendrix was er zelf helemaal niet blij mee, maar het album (en de hoes) ging als een klassieker de annalen in.

4. Julie LondonYour Number Please (1959)

Zeker in de context van de jaren vijftig is dit tiende album van de Amerikaanse zanger/actrice Julie London onweerstaanbaar. Hier had ook de sexy albumhoes van Julie Is Her Name (1955) kunnen staan, haar debuutalbum, of die van haar tweede album London Girl (1956), maar op Your Number Please zingt ze – bonuspunt! – Makin’ Whoopee.

5. Robert PalmerPressure Drop (1975)

Waar zijn hotelkamers anders voor?

6. Eric ClaptonE. C. Was Here (1975)

Ach ja, toen de ideale vrouw nog een zandloperfiguur mocht hebben. Als je het album omdraait, zie je de voorzijde van de dame in kwestie. Het idee van een tekst op de rug van een naakte vrouw is vaak gekopieerd, bijvoorbeeld door Bed Language (Handle With Care, 1995) en Louis XIV (The Best Little Secrets Are Kept, 2005).

sexy albumhoes

7. SadeLove Deluxe (1992)

Niet het beste album van de Engelse charmezangeres Sade Adu? Maar who cares!

8. La Bionda – La Bionda (1978)

Laat Carmelo en Michelangelo Bionda, de twee Italodiscobroers achter La Bionda, maar schuiven met drie schaars geklede buikdanseressen en de discokraker One For You, One For Me. Leuk optreden ook trouwens, in 1978 in het Duitse hitprogramma Musikladen.

9. Carly SimonPlaying Possum (1975)

Carly in zwarte knielaarzen en een negligétje tijdens een – zo bleek later – yoga-oefening (zie de ademhalingspose). Fotografie door Norman Seeff, die veel albumhoezen fotografeerde en ontwierp, waaronder ook nog Rolling Stones’ Exile on Main Street en de ultracoole hoes van George Bensons Give Me The Night uit 1980.

sexy albumhoes

10. Jesse GreenNice and Slow (1976)

Met die titelsong die een discoklassieker zou worden (‘I feel so good / Like a lover should’). Leuke kralenarmbandjes ook, Jesse.

sexy albumhoes

11. DivinylsDivinyls (1990)

Met zangeres/rockdiva Chrissy Amphlett in een visnetjurk. En dan zingt ze op dit album ook nog I Touch Myself.

Hors concours: Fausto Papetti

Op het derde album uit 1962 van de Italiaanse altsaxofonist Fausto Papetti (1923 – 1999) waren er voor het eerst blote benen te zien; op zijn twintigste album (1971) de eerste blote borsten. Daarna gingen de sluizen open. Papetti’s albumhoezen zijn feitelijk een index van wat in de verschillende decennia van de vorige eeuw als sexy werd gepercipieerd.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie