Restaurant De Dyck bewijst dat duurzaam dineren ook heel luxe kan zijn

Dutch Cuisine in het Groene Hart.

Als je de dijk bij het Noord-Hollandse Woubrugge afrijdt en het terrein van Restaurant De Dyck betreedt, merk je gelijk dat hier met grote zorg wordt gekookt en geserveerd. De Dyck ontving vorig jaar een Groene Ster van Michelin. Het restaurant is het schoolvoorbeeld van de groene ster: je ziet meteen dat hier met duurzaamheid in de essentie wordt gekookt. Het duurzamegedachtegoed wordt tot in de kleinste details doorgevoerd (zelfs het wc-papier is boom-vriendelijk en duurzaam), maar doet geen teniet aan de luxe van het restaurant.

Het restaurant is gevestigd in het Groene Hart — hoe kan het ook anders — in een grote boerderij, met groots aangelegde moestuin, open terras en prachtige restaurant. Er staat zelfs een eigen windmolen achter in de tuin. Het restaurant is het hele jaar door zelfvoorzienend in groentes en kruiden en in 2025 wil eigenaar Reinier Kempenaar dit ook zijn in fruit en energie.

Zoals je kunt verwachten van een restaurant dat met voornamelijk eigen groente- en fruitteelt werkt, is het menu grootendeels vegetarisch. Wel kunnen er vlees- of vissupplementen aan het 4, 6 of 8 gangenmenu worden toegevoegd. In de keuken staan chef Martijn Koeleman en fermentatie-expert Ruben Oosterhof, die samen bijzonder complexe gerechten creeëren. De dranken komen uit een straal van 500km, met bubbels uit Zeeland, (alcoholvrije) gin uit Engeland en natuurwijn uit de Moesel in Duitsland.

Bij binnenkomst in het restaurant valt de aangrenzende graanschuur en de rode traktor gelijk in het oog. Als een soort theater kijken de tafels en stoelen uit op het schouwspel in de boerenschuur uit 1930. Je kunt hier tevens ook heel goed partijen vieren – mocht er in jouw omgeving nog een huwelijk aan komen, weet je welke locatie je kunt aanraden.

Ondanks de indrukwekkende ruimte, de mooie wijnen en het lekkere eten, is het toch enigszins laagdrempelig. De bediening van De Dyck is namelijk bijzonder gastvrij. En: de zoon van Kempenaar staat zelf ook enthousiast in de bediening, om met trots te vertellen over hoe de boerderij functioneert. Het restaurant is eigenlijk de belichaming van het Neerlands trots; onze natuur, cultuur en – sinds een paar jaar – onze Dutch cuisine!

Restaurant De Dyck, Woudsedijk-Zuid 43, Woubrugge